Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo salezijanac don Božo Grbeš

Mostar (IKA)

Salezijanac svećenik don Božo Grbeš preminuo je u četvrtak 8. rujna u Mostaru u 76. godini života, 57. godini redovništva i 48. godini svećeništva, izvijestila je Hrvatska salezijanska provincija.

Pokojni don Božo Grbeš rodio se u brojnoj obitelji u Kovačevom Polju (Prozor, BiH) 10. lipnja 1947. od oca Joze i majke Lucije rođene Jeličić. Kršten je i krizman u Šćitu, gdje je pohađao i završio Osnovnu školu. Nakon završena dva razreda Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, odlučuje postati salezijanac i u siječnju 1965. dolazi salezijancima u Rijeku. U Križevcima stupa u salezijanski novicijat gdje završava srednjoškolsko školovanje i maturira u salezijanskoj Vjerskoj srednjoj školi za spremanje svećenika. Teološke studije pohađa i završava u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić zaredio ga je 29. lipnja 1975. za svećenika.

Kao svećenik djelovao je u Lovranu, Novoj Mokošici, Rijeci, Rudama kraj Samobora, Splitu, Zadru i Zagrebu (Jarun, Knežija, Rudeš), gdje je obnašao službu kapelana, župnika, katehete mladih, bolničkog kapelana i ispovjednika. Posljednjih nekoliko godina bio je pastoralni pomoćnik u Župi Pomoćnice kršćana na Kmanu u Splitu.

Na blagdan Rođenja BDM 8. rujna 2022. krenuo je zajedno s još jednim mlađim svećenikom salezijancem u rodni kraj. Na povratku u Split mu je pozlilo te je hitno prebačen u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru gdje je nedugo nakon toga iste večeri i umro.

Ispraćaj don Bože bit će u srijedu 14. rujna u 11.40 sati na groblju Miroševac u Zagrebu. Misa zadušnica služit će se istoga dana u 13 sati u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu.