Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo vlč. Josip Antonac

Regensburg (IKA)

Vlč. Josip Antonac preminuo je u petak 4. veljače 2022. u večernjim satima, objavila je Hrvatska katolička misija Regensburg na svojoj Facebook stranici.

Vlč. Josip Antonac preminuo je u 73. godini života i 48. godini svećeništva.

Rođen je 16. svibnja 1949. u Karlovcu na Dubovcu, od oca Josipa i majke Jagice r. Rožić. Osnovnu školu je pohađao u svom rodnom mjestu, a srednju školu u klasičnoj gimnaziji Dječačkog sjemeništa u Zagrebu gdje je 1969. maturirao. Prije mature odslužio je tadašnji vojni rok u Doboju i Sarajevu (1968. – 1969.).

U jesen 1969. godine primljen je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu te je kao bogoslov Zagrebačke nadbiskupije upisao filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1975. godine. Za đakona ga je zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić u Zagrebu 16. prosinca 1973. godine, a za svećenika 29. lipnja 1974.

Svećeničko služenje započeo je kao župni vikar u Župi Majke Božje Snježne u Kutini, gdje je obnašao kapelansku službu dvije godine (1975. – 1977.). Potom je preuzeo službu upravitelja Župe sv. Jurja Mučenika i Srca Marijina u Kaniškoj Ivi (kod Garešnice) u kojoj je djelovao više od šest godina, do 16. listopada 1983.

Na preporuku tadašnjeg ravnatelja Hrvatske inozemne pastve mons. Vladimira Stankovića, kardinal Franjo Kuharić mu je od 1. prosinca 1983. povjerio službu voditelja Hrvatske katoličke misije u Regensburgu. Tijekom Domovinskog rata katolička misija iz Regensburga organizirala je humanitarnu pomoć Domovini i ratnim izbjeglicama. Hrvatska katolička misija svih ovih godina vjernicima je oslonac i mjesto za slavlje euharistije na materinskom jeziku. Uz to, i nedjeljno okupljanje Hrvata iz Regensburga i okolice temelj je za organiziranje društvenog života.

Bez katoličke misije i nedjeljnog okupljanja, zajednica Hrvata u Regensburgu bi bila slabije povezana, a možda se čak ne bi uspjela organizirati nastava na hrvatskom jeziku, sportski klubovi, udruge, priredbe i druženja u Hrvatskome domu. Vlč. Josip Antonac organizirao je velika hodočašća svih Hrvata iz Bavarske u Altötting, koje je u posljednjih 500 godina najznačajnije marijansko svetište u Njemačkoj, a kao župnik podijelio je brojne blagoslove i svete sakramente u biskupiji Regensburg, pokrivajući neko vrijeme i biskupiju Passau. Župnik i voditelj HKM-a Regensburg, bio je do 31. kolovoza 2021.

Misa zadušnica za vlč. Antonca slavit će se u srijedu 16. veljače 2022. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu (Župa Blažene Djevice Marije Snježne, Karlovac-Dubovac) u 14 sati, a sprovodni obredi bit će u 15:30 na gradskom groblju Dubovac. Misu zadušnicu i sprovodne obrede predslavit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.