Budi dio naše mreže
Izbornik

Presveto Trojstvo proslavljeno u drevnom biskupijskom središtu Modrušu

Zagreb (IKA)

U drevnom biskupijskom središtu Modrušu u nedjelju 16. lipnja svečano je proslavljena svetkovina nebeskog zaštitnika Presvetog Trojstva u nazočnosti malobrojnih župljana, ali brojnih hodočasnika i Modrušana raseljenih diljem Lijepe naše.

Misno slavlje predvodio je karmelićanin o. Ivan Pleša iz samostana u Remetama u koncelebraciji mjesnog župnika dr. Željka Blagusa, čuvara svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama popa Ante Luketića, župnika Josipdola Petra Šporčića i fra Mirka Gregova iz franjevačkog samostana u Ogulinu.

U ljudskoj povijesti temeljno je pitanje od samih početaka ljudske svijesti bilo postoji li nešto iznad čovjeka. U početku je slika Boga bila da je strahovit i da pred njim čovjek drhti i bježi. Zatim se javlja politeizma te konačno monoteizam u kome je Bog otac, stvaratelj, ne opasna sila već dobrota koja vodi svoj narod. Isus Krist objavljuje intimu svog života, razgolićuje se. Presveto Trojstvo čine Bog kao prapočelo svega, Sin koji se u ljubavi predaje Ocu te Duh Sveti koji utjelovljuje ljubav Oca i Sina. Presveto Trojstvo nas želi učinit posinjenom djecom Božjom a mi smo pozvani živjeti tu tajnu, rekao je o. Pleša.

Vjernici su se na misi spomenuli 40. obljetnice smrti legendarnog župnika Modruša Alojzija Kuncea.