Budi dio naše mreže
Izbornik

Prigodna poštanska marka o 150. obljetnici dolaska sestara milosrdnica u BiH

Mostar (IKA)

Hrvatska pošta u Mostaru izdala je prigodnu poštansku marku o 150. obljetnici dolaska sestara milosrdnica u Bosnu i Hercegovinu, objavio je 15. studenoga 2021. HKD Napredak Mostar.

„Prigodna poštanska marka posvećena sestrama milosrdnicama jedinstveni je znak zahvalnosti i dokaz poštovanja njihovom radu. Ta mala poštanska marka čuvarica je i predstavljačica duhovnoga, kulturnoga, povijesnoga i prirodnoga bogatstva sestarske Udruge. Ona, minijaturno umjetničko djelo, putovat će svijetom pronoseći poruke ljepote, izvore  znanja i svjedočanstva povijesti sestara milosrdnica“, napisao je fra Andrija Nikić, član povjerenstva Hrvatske pošte u Mostaru, te predsjednik HKD-a Napredak i HAZU-a sa sjedištem u Mostaru.

Fra Andrija je o Božiću 1985. godine u Mostaru priredio prvu filatelističku izložbu „Božić na markama“. Izložio je više od 2500 neponištenih serija s popisom sedamdesetak država koje su objavile marke. Uz izložbu je priložio Knjigu dojmova u koje su posjetitelji mogli upisati svoja zapažanja. Nakon mise, na Badnju večer, jedan je posjetitelj upisao: „Zemlja za koje ne znam da postoje objavile su božićne markice, kada će doći vrijeme da se kod nas počnu objavljivati božićne marke?“ O tom događaju fra Andrija je napisao: „Nisam trebao mnogo čekati. U Mostaru, na sam Božić, su me pozvali na saslušanje i prisile koje su bile samo njima svojstvene… Ne samo da su me zaustavili, nego, uz poomć hodočasnika iz cijelog svijeta, potaknuli na priređivanje uskrsnih i Gospinih (za Veliku Gospu) izložaba maraka u Mostaru, na Širokom Brijegu – katkad i na Kočerinu.“

Sestre milosrdnice su 14. studenoga 1871. stigle u Bosnu. Pozvao ih je biskup fra Paškal Vujičić u dogovoru s provincijalom fra Mijom Gujićem. U Sarajevu ih je dočekao fra Grga Martić, a na poziv biskupa fra Anđela Kraljevića i poglavara fra Andrije Karačića, 1872. godine sestre je iz Metkovića u Mostar dopratio fra Petar Bakula. Uz pomoć fratara, sestre su otvarale škole po gradskim naseljima. Tako su otvorile 12 priznatih škola.

Tijekom minulih 150 godina fratri su pomagali sestrama u Bosni, a od 1872. i u Hercegovini. Sestre milosrdnice su, kao učiteljice i bolničarke, podizale duh katoličkog puka. Uključivale su se u vjerski i kulturni život Crkve, kao i civilnoga društva sve do današnjih dana.

Komunističkom okupacijom tih pokrajina, sestre su „izbačene“ na ulicu bez obzira na njihov životni poziv, karitativnu djelatnost, duhovna i tjelesna djela ljubavi te milosrđe. Naprotiv, sestre su i dalje po savjetu sv. Vinka „ljubile Boga radom svojih ruku i znojem lica svoga“ i svjedočile da u njima odsjeva evanđelje.

„I dođe vrijeme, demokratske promjene u Bosni i Hercegovini omogućile su objavu poštanske marke koja svjedoči o 150 godina sestrinske predanosti Bogu i čovjeku. Upaljena svijeća evanđeoskih djela i samaritanske ljubavi, prerasla je u svjetionik koji raspršuje tamu i u današnjoj Bosni i Hercegovini“, poručio je fra Andrija, piše na stranici HKD-a Napredak Mostar.