Budi dio naše mreže
Izbornik

Prijava protiv Grada Siska zbog diskriminacije po osnovi vjere i obrazovanja

Zagreb (IKA)

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir podnijela je 25. ožujka prijavu pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter protiv Grada Siska zbog diskriminacije po osnovi vjere i obrazovanja. 

“Obraćam vam se kao Središnjem tijelu nadležnom za suzbijanje diskriminacije kako bih vam podnijela prijavu zbog diskriminacije koju je po osnovi vjere i obrazovanja počinio Grad Sisak na čelu s gradonačelnicom Kristinom lkić Baniček.

Caritas Sisačke biskupije od 7. ožujka provodi korizmenu akciju “Srcem se najviše daje” i ta se akcija tradicionalno provodi od 2014. godine u 55 osnovnih i srednjih škola na području cijele biskupije. Lani se prikupljalo za stradale u potresu, a ove godine sakupljene namirnice namijenjene su za 160 korisnika pučke kuhinje koja se osim za svoje redovite korisnike sada skrbi i za izbjegle iz Ukrajine.

Dana 14. ožujka na adresu devet sisačkih gradskih osnovnih škola stigao je dopis u kojem se prikupljanje humanitarne pomoći dopušta samo Gradskom društvu Crvenog križa, a svim drugim privatnim humanitarnim organizacijama to se zabranjuje.

Kada su ravnatelji tražili objašnjenje tog dopisa, dobili su odgovor iz Grada Siska da zbog ‘sekularnog karaktera škola’, Caritasu nije dopušteno nikakvo djelovanje u školama. Na zamolbu Caritasa, akciju su zapravo provodili vjeroučitelji kao dio nastavnog kurikuluma predmeta katoličkog vjeronauka uz suglasnost nadležnog ravnatelja škole.

Kao što vam je poznato, vjeronauk je dio školskog sustava i ne sastoji se samo u teorijskom znanju koje vjeroučitelji predaju djeci, čiji roditelji to traže i imaju na to pravo, nego je on i odgojni predmet koji potiče na konkretna djela, osobito ljubavi prema bližnjima.

Školski vjeronauk stavlja naglasak na cjeloviti odgoj čovjeka te imajući osobito u vidu religioznu dimenziju, na promicanje osobnih i društvenih općeljudskih i vjerničkih vrednota.

Ovim postupkom gradskih vlasti Grada Siska krše se vjerska prava i sloboda apostolskog poslanja Crkve koja su zajamčena i Ustavom RH i međunarodnim ugovorima izmedu RH i Svete Stolice.

Na području Sisačke biskupije i Grada Siska školski vjeronauk pohađa između 75 % i 95 % djece, a ona, kao i njihovi roditelji, imaju Ustavom i zakonom zajamčena vjerska prava.

Republika Hrvatska priznaje javno pravnu osobnost Katoličke Crkve i javnu pravnu osobnost svih crkvenih ustanova koje imaju takvu pravnu osobnost prema odredbama kanonskog prava.

Kako stoji i u Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, katoličke vjerske tradicije duboko su ukorijenjene u hrvatskoj kulturnoj baštini, što se u javnom hrvatskom školstvu uzima u obzir, napose u provođenju prikladnih vjersko-kulturnih inicijativa i programa, koje uz školstvo obuhvaćaju najrazličitija područja društvenoga i kulturnoga života, stoga se ovakvom odlukom Grada Siska krši i pravo na obrazovanje djece koja pohađaju nastavu katoličkog vjeronauka u okviru kojeg je u nastavnom kurikulumu predviđena i ova humanitarna aktivnost.

Kako biste zaštitili vjemike i njihova prava zajamčena zakonskim propisima Republike Hrvatske i međunarodnim pravom, osobito Međunarodnim ugovorom Republike Hrvatske i Svete Stolice, molim vas da što žurnije poduzmete sve Zakonom propisane mjere te me o istom povratno izvijestite”, napisala je zastupnica Petir u prijavi.