Budi dio naše mreže
Izbornik

Primanje kandidata za svete redove đakonata i prezbiterata u Sjemeništu u Splitu

Split (IKA)

U Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu svečano je u subotu, 23. ožujka proslavljeno primanje kandidata za svete redove đakonata i prezbiterata.

Svečanu svetu misu tom prigodom predvodio je splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić, a u koncelebraciji su bili don Vedran Torić, rektor bogoslovije, don Jure Vrdoljak, duhovnik bogoslova, don Danko Kovačević, vicerektor u bogosloviji te ostala desetorica svećenika. Kandidaturu je primio Zvonimir Frane Hajder, na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije. Tom prigodom ujedno je održan i susret roditelja i župnika bogoslova.

Na početku mise nadbiskup je prenio pozdrave splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita mons. Zdenka Križića koji nije mogao prisustvovati slavlju zbog odlaska u Kotor. Istaknuo je da je današnje slavlje mali, ali ujedno važan korak u životu kandidata na putu prema đakonatu i prezbiteratu.

U prigodnoj propovijedi mons. Barišić, nadovezujući se na evanđeoski odlomak, upitao se hoće li Isus doći na naš blagdan Pashe? Naime, mi možemo na izvana sudjelovati na svim misama i obredima čak slaviti Pashu. No, istinske Pashe nema bez Isusa Krista koji nas oslobađa od nas samih, naši grijeha i zala. Tek kada mu dopustimo da uđe u naše živote to će se očitovati u našim životima, odnosima i slavljima.

Bog na putu prema đakonatu i prezbiteratu daje određen etape koje treba proći. Svaka od tih etapa je na svoj način značajna i važna. Bitno je da se svaka etapa iskoristi na najbolji mogući način u potpunoj odgovornosti, naglasio je nadbiskup. Na tom putu formacije posebno se stavlja naglasak na intelektualnu, duhovnu i pastoralnu, odnosno socijalnu dimenziju. Za njihov put prema đakonatu i prezbiteratu odgovorni su na poseban način odgojitelji, ali i roditelji i župnici. Na kraju homilije nadbiskup je, nadovezujući se na psalam, zaželio kandidatu da doživi istinsko proljeće u svojem životu nakon kandidature te da mu to bude poticaj za daljnji napredak i rast u svim dimenzijama odgoja.

Na kraju misnog slavlja prisutnima se obratio rektor bogoslovije don Vedran Torić. Čestitao je u svoje ime i u ime cijele bogoslovne zajednice kandidatu Zvonimiru Frani Hajderu. Također, zahvalio je svim roditeljima, župnicima, prijateljima, dobročiniteljima na svemu što čine za bogoslove i bogoslovnu zajednicu. Istaknuo je da Isus ostao vjeran, poslušan i odan Ocu jer je u uvijek gledao u Njega te činio sve što On čini. Svećenik je onaj koji gleda u Oca i koji čini što Otac čini. Naglasio je da ne zaboravimo da bogoslovi gledaju u svećenike, župnike i roditelje. Ono što raspiruje njihov poziv je njihov pogled u nas, kazao je.

Nakon svečanog blagoslova svi prisutni su se zajedno fotografirali u dvorištu bogoslovije te nastavili slavlje u zajedništvu za obiteljskim stolom u sjemenišnoj blagovaonici.