Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje Apostolske pokorničarne o misnim obvezama

Vatikan (IKA)

Apostolska pokorničarna oglasila se u utorak, 15. ožujka priopćenjem u kojem navodi da je Papa potvrdio dosadašnju praksu za unutarnje područje u vezi sa smanjenjem misnih obveza.

Priopćenje Apostolske pokorničarne, koje je objavio Tiskovni ured Svete Stolice, prenosimo u cijelosti.

Motu proprio “Assegnare alcune competenze”, koji je na snazi od 15. veljače 2022., u vezi s misnim nakanama određuje sljedeće: „Smanjenje misnih obveza, što se smije činiti samo zbog opravdanog i nužnog razloga, pridržano je dijecezanskom biskupu i vrhovnom voditelju ustanove posvećenog života ili družbe apostolskog života“.

Nakon što su u vezi s tim upućena neka pitanja, treba pojasniti da je papa Franjo na audijenciji u koju je primio kardinala velikog pokorničara i regenta 3. ožujka 2022. potvrdio dosadašnju praksu za unutarnje područje, odnosno da ako je svećenik primio određeni broj nakana za svete mise, a ne može ih slaviti, može se, preko vlastitog ispovjednika, obratiti Apostolskoj pokorničarni, koja će, nakon što ocijeni utok na temelju dobivenih informacija, učiniti što je potrebno. Velika pokorničarna će u privatnoj audijenciji izvijestiti Svetog Oca o svim slučajevima mogućeg smanjenja misnih obveza, kaže se u priopćenju koje su potpisali veliki pokorničar kardinal Mauro Piacenza i regent mons. Krzysztof Nykiel.