Budi dio naše mreže
Izbornik

Prisega 36 novaka Švicarske garde 6. svibnja

Vatikan (IKA)

Trideset i šestorica novaka Papinske švicarske garde položit će prisegu u petak 6. svibnja na svečanosti u Dvorištu svetoga Damaza u Vatikanu s početkom u 17 sati, prenosi Vatican News.

Svečanost prisege održat će se u smanjenom obliku, no moći će se pratiti uživo putem službenih stranica Papinske švicarske garde. Prisutni će biti članovi obitelji novaka koji polažu prisegu, kao i službeni predstavnici Švicarske Konfederacije, Crkve i kantona domaćina Nidwalden.

Prisega se polaže na obljetnicu Pljačke Rima iz 1527. godine. Naime, 6. svibnja 189 švicarskih gardista branilo je papu Klementa VII. od nadmoćne vojske najamnika. U bitci je palo 147 boraca, među njima i tadašnji zapovjednik Kaspar Röist iz Züricha. Tek je 42 gardista uspjelo pobjeći kroz “Passetto di Borgo” prema Anđeoskoj tvrđavi. Papa Klement VII. bio je prisiljen na predaju ubrzo nakon toga, ali njegov život i život 42 stražara spašeni su od krvavog bijesa.

Prisega se polaže na zastavi Papinske švicarske garde u nazočnosti predstavnika Svetog Oca, u ovom slučaju nadbiskupa Edgara Peñe Parre, zamjenika državnog tajnika. Čineći to, stražari obećavaju da će štititi i braniti vladajućeg Papu i sve njegove prave nasljednike u nevolji, riskirajući čak i svoje živote, baš kao što su to činili hrabri i vjerni prethodnici.

Dan prije, u četvrtak 5. svibnja, u 17 sati će u crkvi Santa Maria della Pietà u Campo Santo Teutónico molitvu Večernje predvoditi o. Urban Federer O.S.B., opat samostana Einsiedeln. Zatim će biti položen vijenac u čast umrlih 6. svibnja 1527. uz uručenje odlikovanja na Piazza dei Protomartiri Romani, koje će udijeliti mons. Peña Parra.

Na glavnom oltaru bazilike Svetog Petra će 6. svibnja u 7.30 misu predvoditi kardinal Mauro Gambetti, nadsvećenik Papinske bazilike Svetog Petra. Misno slavlje će se isto tako biti izravno emitirano. U 17 sati u Dvorištu svetog Damaza bit će održana prisega, koja će u slučaju lošeg vremena biti u dvorani Pavla VI.

U kontekstu proslave 4. svibnja u Vatikanskoj apostolskoj palači Državno tajništvo Svete Stolice i “Zaklada za obnovu vojarne Papinske Švicarske garde u Vatikanu” potpisat će Memorandum o razumijevanju za obnovu vojarne Švicarske garde.
Ključne riječi:
prisega Švicarska garda