Budi dio naše mreže
Izbornik

Prisega novaka Papinske švicarske garde

Vatikan (IKA)

U ponedjeljak 6. svibnja u Vatikanu, 34 novaka Papinske švicarske garde položit će prisegu na zastavi Garde, prenosi „L`Osservatore Romano“ u izdanju lista od 18. travnja.

Na godišnjicu pljačke Rima 1527. godine, u kojoj su ubijena 147 vojnika u obrani pape Klementa VII., novi gardisti polažu prisegu da će štititi i braniti papu i sve njegove zakonite nasljednike, čak i uz rizik gubitka vlastitog života. Na tradicionalnoj ceremoniji, koja će se održati u 17 sati u dvorištu Apostolske palače (Sveti Damaz), u ime pape Franje bit će prisutan nadbiskup Edgar Peña Parra, zamjenik za opće poslove u Državnom tajništvu Svete Stolice.

Događaj, na kojem će nazočiti i zapovjednik Garde, pukovnik Christoph Graf, prolazi u svečanom ozračju. Za tu prigodu stražari nose „Gran gala“ uniformu uključujući i oklop koji se nosi tijekom papinskog blagoslova Urbi et Orbi za Božić i Uskrs.

Kao i svake godine, tako će i ove godine na ovom događaju biti nazočno i izaslanstvo Švicarske Konfederacije na čelu s predsjednicom Violom Amherd, predsjednikom Nacionalnog vijeća Ericom Nussbaumerom i predsjednicom Vijeća država Brigittom Evom Herzog. Također, uz njih će biti prisutan i predsjednik Švicarske biskupske konferencije mons. Felix Gmür, biskup Basela. Prema tradiciji, ove godine domaćin ove ceremonije je kanoton Basel-Landschaft, na čelu s predsjednicom kantonalne vlade Monicom Gschwind.

Ujutro istoga dana u bazilici svetog Petra državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin predvodit će misu za gardiste.

Dan ranije, u nedjelju 5. svibnja poslijepodne, nakon Večernje u crkvi Svete Marije na Teutonskom groblju, održat će se uobičajeno polaganje vijenaca u čast palim gardistima 6. svibnja 1527. te dodjela odlikovanja na Trgu rimskih prvomučenika. Odlikovanja će uručiti mons. Peña Parra.

Korpus Švicarske garde uključuje gardiste iz svih jezičnih regija Švicarske, a trenutno većina gardista dolazi iz kantona Fribourg (17), a slijede ih kantoni Valais (16) i St. Gallen (13).


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.