Budi dio naše mreže
Izbornik

Priznanja osječkoj Katoličkoj udruzi Veronikin rubac

Osijek (IKA)

Redovni sastanak Katoličke udruge za pomoć starijim i nemoćnim osobama „Veronikin rubac“ iz Osijeka, koji se održava posljednjeg ponedjeljka u mjesecu u Franjevačkom samostanu sv. Križa, otvoren je 25. ožujka molitvom i vijestima o dobivanju dvaju priznanja – plakete Hrvatske udruge socijalnih radnika (HUSR) i jubilarne zahvalnice Gradskog društva Crvenog križa Osijek sa dvjema nagradama - fotomonografija „Otisak humanosti“ i monografija „Povijest Crvenog križa u Osijeku“.

Nagrada HUSR-a u kategoriji „Plaketa za organizaciju civilnog društva“, što se dodjeljuje udrugama civilnog društva koje su se istaknule kvalitetom socijalnih usluga ili inovativnošću svojih programa u interesu korisnika, svečano je uručena Mariji Šešo na spomendan sv. Josipa 19. ožujka u Zagrebu tijekom proslave Svjetskog dana socijalnog rada uz ovogodišnji tematski slogan „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“.

Plaketu je u ime Veronikinog rupca primila Marija Šešo.

U obrazloženju HUSR-a otisnutom u knjizi dobitnika se navodi: „Katoličku udrugu Veronikin rubac osnovala je 2006. godine Marija Šešo, pravnica u mirovini, a u cilju pružanja pomoći, podrške, brige i njege za starije i nemoćne osobe u gradu Osijeku. Kandidirani su za dobivanje „Plakete HURS-a“ od Udruge socijalnih radnika Osječko-baranjske županije koji smatraju da je Katolička udruga Veronikin rubac svojim aktivnim dugogodišnjim djelovanjem na području Grada Osijeka, otklonila mnoge teškoće starih i nemoćnih. U Udruzi rade volonteri, medicinsko osoblje, socijalni radnici, pravnici koji redovito pomažu iz svojih radnih uloga svojim starijim i nemoćnim sugrađanima koji uglavnom nemaju svoju obitelj. S Udrugom surađuju kvalitetno i kontinuirano liječnici, patronažna služba, susjedi, srodnici, a sve u cilju pomoći starijima u potrebi. Rad ove Udruge prepoznatljiv je kod građana koji o njima govore: ‘Rade s malo novca, a puno ljubavi.’ Čestitamo im na tome!“ U nacionalnom priznanju (plaketi) socijalnih radnika koje potpisuje predsjednica HUSR-a Štefica Karačić, dipl. socijalna radnica, navodi se: „HUSR dodjeljuje Plaketu Katoličkoj udruzi Veronikin rubac Osijek čije je djelovanje prepoznato kao opće dobro i od posebnog značaja, a doprinosi razvoju i afirmaciji socijalnog rada.“ Među nagrađenima plaketom HUSR-a je i osječka Udruga MOGU za terapiju i aktivnosti pomoću konja MOGU predvođena Marianom Koprivnjak, dok je godišnju nagradu Jakov Kudrić primio Osječki centar za inkluziju.

Plaketa HUSR-a Veronikinom rupcu.

Jubilarna zahvalnica GDCK Osijek, koju potpisuju ravnatelj Denis Ćosić i predsjednik prof. dr. sc. Aleksandar Včev uručena je Veronikinom rupcu „za sudjelovanje i suradnju u provođenju aktivnosti i programa HCK Gradskog društva Crvenog križa Osijek te promicanje duha humanosti, solidarnosti, volontiranja i međusobnog uvažavanja“. Naime, ustanovljenje dobitnika zahvalnica uz nagrađivanje knjigama održano je u Vikarijatu Osijek (18. prosinca) na svečanoj akademiji kojom je proslavljeno 140 godina utemeljenja HCK i osječkog GDCK (1878.), 65 godina prve organizirane akcije darivanja krvi te 25 godina međunarodnog priznanja suvremenog HCK.

Jubilarna zahvalnica GDCK Osijek Veronikinom rupcu.

Službena svečana objava dobivenih priznanja u Udruzi je uslijedila u ožujku kada je, poslije sastanka, članstvo zahvalno sudjelovalo na večernjem misnom slavlju Blagovijesti koje je predslavio fra Svetislav Krnjak. Vrijedno je spomenuti da je članici Veronikinog rupca Veri Szilner uručena nagrada Volonterskog centra Osijek za volonterku 2018. godine.

Ključne riječi:
Osijek priznanja Veronikin rubac