Budi dio naše mreže
Izbornik

Priznanje Ivanu Prpiću Špiki za 25 godina vođenja zbora na Krasnu

Krasno (IKA)

Za svetkovinu Velike Gospe u glavnom marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije Krasnu, čuvar svetišta vlč. Stipe Zeba uručio je dar i zahvalu predvoditelju pjevačkog zbora tijekom proslave na Krasnu posljednjih 25 godina Ivanu Prpiću Špiki.

Priznanje je to jednom od najodgovornijih laika biskupije koji osim što vodi katedralni zbor sv. Cecilije iz Senja je i voditelj združenog zbora biskupije za proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini. Prpić je osim toga i voditelj Gradske glazbe Senj te ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Senj. Ravnajući združenim zborom posljednjih 25 godina, čuvari svetišta bili su Nikola Komušanac, koji je svetište korjenito graditeljski uzdignuo, zatim kraće vrijeme Šimo Božić, Mario Vazgeč i posljednje dvije godine Stipe Zeba. Vlč. Zeba već je pokrenuo projekt temeljne obnove svetišta a nedavno je izdao i vodič svetišta Majke Božje od Krasna.

Članove zbora na Krasnu pod ravnanjem Ivana Prpića sačinjavali su proteklih četvrt stoljeća ponajviše crkveni pjevački katedralnog zbora iz Senja kao i pjevači iz Gospića i Otočca, kao i svi pjevači iz brojnih biskupija koji su se za proslave Velike Gospe zatekli u svetištu. Tako su ove godine zbor pojačali akademski glazbenik iz Bjelorusije Aljoša Tanovicki i supruga violinistica Ivana. Orguljaši proteklih godina bili su razni, najčešće redovnice.

Za dar Prpić je od čuvara svetišta Zebe dobio kip Majke Božje od Krasna, nakon što je vlč. Zeba isti dar uručio i krasnarskom sinu riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću, kao i gospićko-senjskom biskupu Zdenku Križiću.