Budi dio naše mreže
Izbornik

Prof. dr. Marko Trogrlić u intervjuu Glasa Koncila o političkom doprinosu Ante Trumbića

Zagreb (IKA)

Trag koji je u hrvatskoj politici 20. stoljeća ostavio Ante Trumbić tema je intervjua u novom broju Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 7. lipnja. Sugovornika je Glas Koncila pronašao u osobi prof. dr. Marka Trogrlića, svećenika i povjesničara s Filozofskoga fakulteta u Splitu koji je nedavno s kolegom Stjepanom Matkovićem objavio knjigu političkih bilježaka Ante Trumbića.

U intervjuu se govori o internacionalizaciji hrvatskoga pitanja kojemu je pridonio Trumbić, ali i o odnosu jugoslavenstva i hrvatske ideje. „Trumbić je od svojih prvih koraka u politici imao neosporno reprezentativnu i zahtjevnu ulogu u internacionalizaciji hrvatskoga pitanja. Ne može mu se ničim umanjiti političko značenje, napose izražena međunarodna vidljivost. Ključnim političarima Zapada uspjelo se pokazati da su Hrvati bitan kulturni čimbenik i u okviru južnoslavenskoga ujedinjavanja“, kazao je u intervju dr. Trogrlić te istaknuo kako je Trumbić kao glavnoga krivca za neodrživo stanje u Jugoslaviji držao srpsku hegemoniju te nije htio srpskoj vladi priznati nadmoć u nacionalnom ujedinjenju i određivanju vanjske politike.

Prof. dr. Marko Trogrlić

Budući da je prof. Trogrlić prošle godine u siječnju zaređen za svećenika Vojnoga ordinarijata u intervjuu Glasu Koncila progovorio je o tome kako se odlučio u zrelim godinama odabrati put svećeništva te koliko je to bio jednostavno ili težak put te istaknuo: „Svećeničko djelovanje potiče profesorsko“.