Budi dio naše mreže
Izbornik

Prof. dr. sc. Stjepan Lakušić novi rektor Sveučilišta u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Prof. dr. sc. Stjepan Lakušić novoizabrani je rektor Sveučilišta u Zagrebu za sljedeće mandatno razdoblje, priopćio je Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu.

Od ukupno 70 izabranih članova Senata Sveučilišta u Zagrebu sjednici su 1. ožujka prisustvovali svi članovi. Nakon prvoga izbornoga kruga, u kojem je sudjelovalo četvoro kandidata, u drugi je krug ušlo njih dvoje: prof. dr. sc. Mirjana Hruškar i prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

U drugom izbornom krugu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić dobio je 43 glasa, a njegova protukandidatkinja prof. dr. sc. Mirjana Hruškar osvojila je 26 glasova, dok je jedan glasački listić bio nevažeći.

U skladu s Uputama za postupak izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu te s odlukom Izbornoga povjerenstva, Senatu je 17. veljače 2022. svoje izborne programe predstavilo četvero predloženika – prof. dr. sc. Mirjana Hruškar s Prehrambenobiotehnološkoga fakulteta, prof. dr. sc. Marijan Klarica s Medicinskoga fakulteta, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić s Građevinskoga fakulteta i prof. dr. sc. Tonći Lazibat s Ekonomskoga fakulteta.

Senat Sveučilišta u Zagrebu o izboru novoga rektora odlučio je tajnim glasovanjem. U postupku izbora koji je proveden u skladu sa Statutom Sveučilišta u Zagrebu i izbornim uputama, kandidatu je za pobjedu bila potrebna natpolovična većina ukupnoga broja izabranih članova Senata, odnosno 36 glasova.

Sjednicom Senata predsjedavao je najstariji prisutni član toga tijela. Prof. dr. sc. Stjepan Lakušić svoje mandatno razdoblje započet će 1. listopada 2022.