Budi dio naše mreže
Izbornik

Prof. dr. Tonči Matulić predvodio trodnevnicu i misu u čast sv. Joakima i Ane

Bistrinci (IKA/TU)

U Bistrincima je, uoči blagdana sv. Ane, 26. srpnja, održano trodnevlje koje je od 23. do 25. srpnja predvodio prof. dr. Tonči Matulić, kao i misno slavlje na sam blagdan.

Dr. Matulić rodom je iz Postira na otoku Braču, dugogodišnji je profesor moralne teologije na KBF-u na sveučilištima u Splitu, i u Zagrebu, gdje je obnašao službu dekana a i danas predaje kolegije iz moralne teologije i socijalnog nauka Crkve.

Predvodeći u utorak 23. srpnja misu u prepunom svetištu, homiliju je dr. Matulić posvetio Božjoj riječi koja je Stvoriteljica, a koja se, kao takva, dala „umaleniti“ u Isusu Kristu, rođenom od Djevice Marije, kćerke sv. Ane. Potaknuo je vjernike da ostanu povezani u toj Riječi, kako bi i Život stanovao u njima donoseći obilat plod. Drugoga dana trodnevlja predvoditelj je osobito istaknuo važnost Crkve, mjesta gdje se čuva Isusova riječ i gdje je moguće doživjeti sjedinjenje s Bogom. Crkva časti Riječ kao samo Tijelo Gospodinovo. Treći dan trodnevlja, na blagdana sv. Jakova, dr. Matulić podsjetio je na „grijeh struktura“, naš realitet u kojemu nedostaje poštenja, objektivnosti, transparentnosti i morala. Odgovor nam daje sv. Jakov koji je poslušan i vjeran Kristu do mučeničke smrti. Okruženje u kojem živimo nije baš sklono vrijednostima ljubavi, ali ljubav je jedini zakon našeg života.

Na sam blagdan sv. Ane i Joakima, roditelja Blažene Djevice Marije, 26. srpnja, brojni su vjernici pohodili misna slavlja od ranih jutarnjih sati. Večernju misu predvodio je dr. Matulić i istaknuo činjenicu da je sv. Ana posvećena i prosvijetljena svojom kćeri Marijom, a ona svojim sinom Isusom Kristom.

Na kraju misnog slavlja župnik župe Belišće fra Branko Janjić zahvalio je gradskim i županijskim vlastima na pomoći pri elektrifikaciji bistranačkog svetišta, pjevačima župe Belišće i filijale Bistrinci, ministrantima, subraći svećenicima ispovjednicima, Bratovštini sv. Ane iz Bistrinaca, a na osobit način predvoditelju misnog slavlja kroz dane trodnevlja dr. Matuliću koji je potom udijelio blagoslov djeci i roditeljima.

Ovi sveti dani, prožeti liturgijom i molitvom, bili su svojevrsna duhovna obnova za brojne hodočasnike koji su dolazili i iz udaljenijih mjesta. Svaki se dan moglo pristupiti sakramentu pomirenja, ili pak uputiti svoje prošnje sv. Ani kod originalne slike koja se izlaže na blagdan sv. Ane, a čuva se u samostanu. Mještani Bistrinaca daleke 1797. godine u Dravi su pronašli sliku sv. Ane pa su je odnijeli u mjesto kako bi se osušila. Slika je nestala, a sutradan je ponovno nađena u Dravi. Zbog toga se na tom mjestu odlučilo sagraditi poklonac. To „sveto tlo“, kako ga je u homilijama nazvao dr. Matulić, zasigurno može biti obilježeno i na turističkim kartama Slavonije i Baranje, kao mjesto molitve, šutnje, tišine, traženja i osluškivanja Božje riječi.

Ključne riječi:
bistrinci Matulić