Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava u svetištu sv. Ane u Bistrincima

Bistrinci (IKA)

Župa svetog Josipa Radnika u Belišću svečano je 26. srpnja proslavila blagdan svete Ane i Joakima u svetištu svete Ane u Bistrincima.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak. U propovijedi biskup je istaknuo kako se već i u imenima svetaca Joakima i Ane događa cjelokupna povijest spasenja. Naime, značenje imena Joakim je „Bog je onaj koji pomaže“, a (H)Ana da je „Bog milosrdan“. Sa svakim od nas, nastavio je biskup Petanjak, Bog ima plan, te iz toga proizlaze zaključci za naš život. Najprije je riječ o molitvi koju je potrebno uvesti u obiteljski život. Nadalje, Bog sam određuje da neka mjesta postaju sveta i hodočasnička. Obraćajući se vjernicima, kazao je kako je hodočašće poput života u vjeri. „Bog te prati u tvome životu, a ti ne znaš što će se na tom putu događati. Ideš korak po korak“, pojasnio je. Biskup Petanjak istaknuo je važnost obitelji koja se razvija, u kojoj se djeca odgajaju, pa tako napreduje i društvo.

Na kraju misnoga slavlja župnik Župe svetog Josipa Radnika u Belišću fra Marko Neretljak uputio je riječi zahvale mons. Petanjku za njegov dolazak, subraći koja su predvodila trodnevnu duhovnu pripravu, svećenicima Valpovačkog dekanata koji su ispovijedali tijekom svih ovih dana, pjevačkom zboru na animiranju misa, ministrantima, Bratovštini sv. Ane iz Bistrinaca te na kraju hodočasnicima na dostojanstvenom slavlju tijekom dane trodnevnice i proslave samog blagdana.

Svečanoj proslavi blagdana prethodila je trodnevnica koja je počela u nedjelju 23. srpnja večernjom misom koju je slavio vlč. Ivan Vučak, upravitelj Župe Presvetoga Trojstva u Krašiću. Homiliju je vlč. Vučak započeo osvrtom na navješteno evanđelje i govor o nebeskom kraljevstvu. O njemu je Isus Krist propovijedao u slikama i prispodobama „kako bismo ga lakše razumjeli i živjeli život…“. „Odakle grijeh u našim životima?“, pitao je vlč. Vučak i nastavio kako Isus ne govori da smijemo griješiti, već da bismo učinjenim grijesima mogli oštetiti i ono dobro. Isus nam uvijek daje priliku da promislimo „koliko ima dobroga zrna i ne dopustiti da kukolj prevladava.“ Osvrćući se na život svetih Joakima i Ane, kao i na onaj blaženoga Alojzija Stepinca, čije su relikvije bile izložene za vrijeme euharistijskoga slavlja, vlč. Vučak naglasio je izloženost vremenu i svijetu koja nas odvraćaju od Boga. Mi „jesmo u svijetu“, nastavio je, „ali mi želimo biti sjeme i sol ove zemlje.“ Potrebno nam je duboko pouzdanje i ustrajnost u Boga kako bismo sve što činimo činili njemu na slavu, a ljudima na korist. Koliki je dar Božjega duha imao blaženi Alojzije Stepinac govori njegovo geslo: „U tebe se, Gospodine, uzdam!“

Drugoga dana trodnevnice, 24. srpnja, predvoditelj misnoga slavlja bio je vlč. Luka Ćosić, župni vikar Župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu. Tumačeći tekst navještenoga evanđeoskog ulomka, vlč. Ćosić u homiliji se pitao „koliko i mi u svojem svakodnevnom vjerničkom životu tražimo znakove Božje blizine.“ Gospodin nam je, pak, blizu „u sakramentima Crkve, u kojima prepoznajemo živoga Boga.“ Promatrajući svetu Anu i Blaženu Djevicu Mariju, prepoznajemo u njima „strpljivost svakodnevice u kojoj su obje mogle prepoznavati skroviti Božji glas“, rekao je. I same su postavljale pitanja koja i mi postavljamo u svakodnevnim situacijama, pitanja o pouzdanju u Boga u svojim životima. Ovaj svijet mjesto je Božjeg očitovanja, ali je i mjesto gdje nas zlo odvraća od Boga. Sveta Ana doprinijela je Božjem planu spasenja preko svoje kćeri Blažene Djevice Marije, i u najmanjoj je stvarnosti prepoznala prisutnost Božju, rekao je vlč. Ćosić.

Treći dan trodnevnice, 25. srpnja, misno slavlje predvodio fra Ivo Martinović, provincijal franjevaca trećoredaca glagoljaša. Potaknut evanđeoskim ulomkom homiliju je počeo govorom o majci sinova Zebedejevih, koja, kako slušamo iz evanđelja za blagdan svetog Jakova, vodi dvojicu svojih sinova sa sobom i za njih se zauzima „preko reda“. Ovaj zbunjujući stav jedne žene i majke koja pristupa Isusu u poniznosti i moli za svoje sinove ujedno je stav svih majki i očeva koji za svoju djecu traže ono što je dobro i ono što im život treba učiniti lijepim, sretnim i blagoslovljenim. Isus nam poručuje da je svoje misli potrebno usmjeriti na Oca, pa tako govori i majci sinova Zebedejevih : „Sjesti meni zdesna ili slijeva – to nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac.“ Isus nam želi posvijestiti onu neprocjenjivu dimenziju koja je važna za nas, a ta je da je Isus gospodar života, kazao je provincijal. Fra Ivo Martinović pojasnio je kako „Isus želi da usmjerimo svoj pogled na Oca, Boga, i da ne zaboravimo Onoga koji ga je poslao.“ Osvrćući se i na tekst Druge poslanice svetog Pavla Korinćanima, fra Ivo Martinović istaknuo je važnost zahvaljivanja Bogu na svim razinama i rekao kako je „život najveći dar koji smo dobili od Boga kao nagradu.“ Homiliju je zaključio mišlju o nepokolebljivoj vjeri u Boga koja je zajednička i Blaženoj Djevici Mariji i svetoj Ani, a koja se očituje na putu „redovite vjere“, poniznosti, darivanja i služenja.