Budi dio naše mreže
Izbornik

Prof. Stanković održao korizmenu tribinu "Vjera i nevjera - problem naših dana"

Zagreb (IKA)

U sklopu ciklusa korizmenih tribina "Zašto vjerovati?" kod dominikanaca na Peščenici u Zagrebu, u srijedu 13. ožujka gostovao je isusovac prof. dr. Nikola Stanković, filozof i teolog s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Govorio je o temi “Vjera i nevjera. Problem naših dana”. Istaknuo je da vjernici misle da Bog osmišljava čovjeka i da su oni slobodni od uvjetovanosti, a da nevjernici misle da čovjek sam sebe osmišljava. Naglasio je da i vjernici i nevjernici o sebi odgovorno odlučuju, da su u jednakim životnim okolnostima, ali da jedan kaže da vjeruje, a drugi da ne vjeruje.
“Potrebno je napredovati i ići onamo kamo nas Duh Božji poziva”, rekao je prof. Stanković i podsjetio da i teisti i ateisti imaju zajedničke točke, da se mogu pozivati na svoja životna ljudska iskustva.
“Vjernici imaju način da započnu razgovor jer Bog uvijek ima izlaz. Duhovan čovjek uvijek nađe neku mogućnost. A ateisti mogu biti dobronamjerni, osjećajni, moralni. Pitanje svih pitanja jest krajnje utemeljenje” – zaključio je prof. Stanković.
Voditelj tribine bio je prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu dominikanac prof. dr. Anto Gavrić.