Budi dio naše mreže
Izbornik

Proglas gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića

Gospić (IKA)

Gospićko-senjska biskupija u Godini duhovnih zvanja organizira u subotu 27. travnja hodočašće svećenika i vjernika na grob bl. Alojzija Stepinca u zagrebačku prvostolnicu i blaženikovu rodnu župu Krašić.

Draga braćo i sestre, ovu pastoralnu godinu u našoj Gospićko-senjskoj biskupiji proglasili smo Godinom duhovnih zvanja. Svi znamo da je duhovni poziv nešto što dolazi od Boga. Bog je onaj koji poziva. Isusove riječi: „Žetva je velika, ali poslenika je malo“, zaista su aktualne za našu Biskupiju, ali jednako tako i Isusov poziv svima: „Molite Gospodara žetve da pošalje poslenike u žetvu svoju“ (Lk 10,2). Naši vjernici imaju pravo biti zahtjevni i puno očekivati od svojih svećenika, ali imaju i obvezu moliti i promicati duhovni poziv da ne uzmanjka navjestitelja Radosne vijesti na ovim područjima. Naš narod kroz povijest dao je mnoge duhovne velikane. Kao najsvjetliji lik Crkve u Hrvata ističe nam se bl. Alojzije Stepinac kojemu ćemo u čast ove godine organizirati hodočašće na njegov grob u zagrebačkoj prvostolnici i u njegovu rodnu župu Krašić gdje je blaženo preminuo.

Hodočašće svećenika i vjernika naše Biskupije biti će u subotu 27. travnja 2019. Naše hodočašće, uoči 20. obljetnice Biskupije, započet ćemo u 11 sati svetom misom u zagrebačkoj prvostolnici gdje se nalazi grob bl. Alojzija i gdje se slijevaju rijeke hodočasnika moleći i stavljajući se u zagovor velikom zagovorniku našeg naroda. Nakon svete mise, nakon što se pomolimo na grobu bl. Stepinca, bit će mogućnost pojedinačnog obilaska Muzeja bl. Alojzija Stepinca koji se nalazi neposredno uz katedralu.

Drugi dio našeg hodočašća bit će pohod Krašiću, rodnoj župi bl. Stepinca. Iz Zagreba prema Krašiću krenuli bismo u 15 sati. U Krašiću ćemo obići župnu crkvu gdje ćemo poslušati ulomke iz duhovne oporuke bl. Alojzija Stepinca i obići spomen sobu u kojoj je blaženik preminuo. Poveznica naše Biskupije sa župom Krašić je mučenica s. Žarka Ivasić, kći župe Krašić koja je podnijela mučeničku smrt na gospićkom groblju gdje joj i danas počiva tijelo i za koju se vodi biskupijski proces za proglašenje blaženom i svetom. Dok se molimo u zagovor bl. Alojziju Stepincu u istom trenutku molimo milosrdnog Boga da s. Žarku uzdigne na čast oltara.

Pozivam sve svećenike, redovnike, redovnice i vjernike Gospićko-senjske biskupije da se pridruže našem hodočašću bl. Alojziju Stepincu. Svakako će mi biti drago na ovom hodočašću, uz druge vjernike, vidjeti i mladost naše Biskupije, a to su ponajprije naši ministranti, krizmanici, bogoslovi, sjemeništarci i druge mladi župljani. Želja nam je da se ovom hodočašću pridruže i vjernici s područja Gospićko-senjske biskupije koji sada žive u Zagrebu i okolici.

Neka nam ovo hodočašće bl. Alojziju Stepincu u Godini duhovnih zvanja isprosi kod Boga dovoljan broj svetih svećenika, redovnika i redovnica, ali neka nas i kao vjernike potakne da po primjeru bl. Alojzija budemo više odani Bogu i svetoj Crkvi katoličkoj.

U nadi da ćemo zajednički hodočastiti, srdačno vas pozdravljam!

mons. Zdenko Križić, biskup

Ključne riječi:
biskup Zdenko Križić proglas