Budi dio naše mreže
Izbornik

Projekt Societies obilježio Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Beograd (IKA)

U četvrtak 3. prosinca obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom, dan kada se pozornost javnosti usmjerava na probleme s kojima se oni suočavaju.

Ti su problemi veliki i trebaju svakodnevnu pozornost – nepristupačnost, diskriminacija, stigmatizacija, institucionalizacija, socijalna isključenost, siromaštvo. Tijekom posljednjih mjeseci tu je i pandemija koronavirusa, što je već teško stanje pogoršalo. No, osobe s invaliditetom ne odustaju od borbe, pa Caritas Srbije i građanske inicijative, kao i drugi regionalni partneri u projektu SOCIETIES u njima vide ništa manje do superheroje, ističu iz Caritasa.

Zahvaljujući financijskoj pomoći Europske unije, projekat SOCIETIES dobio je priliku da pruži podršku organizacijama civilnog društva koje imaju za cilj omogućiti socijalno uključivanje osoba s invaliditetom.

Tijekom prve faze projekta (2016-2019) jedno od udruženja koje je podržano projektom je Udruženje za podršku osobama s psihofizičkim poremećajima ZaJedno iz Subotice. Dobili su sredstva koja su im omogućila započeti proizvodnju briketa i peleta za ogrjev. U proces proizvodnje uključeno je 12 mladih osoba s umjerenim i težim mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama. Zbog pandemije njihovo je poslovanje sada svedeno na minimum.

U tijeku druge faze projekta SOCIETIES (2020. – 2024.) provedeno je istraživanje o utjecaju pandemije Covida 19 na udruženja koja se bave osobama s invaliditetom, koje je pokazalo da se udruženja, a osobito socijalne tvrtke u Srbiji i regiji nalaze u vrlo teškom položaju i mnogima prijeti zatvaranje, što osobe koje od njih ovise ostavlja bez odgovarajuće podrške. Cilj kampanje u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je njihova zaštita u tijeku pandemije.

Projekt provode Caritasi iz Srbije, BiH, Crne Gore, Kosova, Albanije, Italije i Bugarske u suradnji s još 5 organizacija partnerskih organizacija u jugoistočnoj Europi. U Srbiji projekt implementiraju Caritas Srbije i građanske inicijative.