Budi dio naše mreže
Izbornik

Proljetni susret svećenika Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Valbandon (IKA)

Svećenici Vojnog ordinarijata – vojni i policijski kapelani - okupili su se na tradicionalnom proljetnom susretu održanom od utorka 2. do petka 5. travnja u policijskom odmaralištu „Valbandon“ pokraj Pule, izvijestio je Vojni ordinarijat u RH.

Tijekom njihovog boravka u Valbandonu, vojnog ordinarija Juru Bogdana i svećenike Vojnog ordinarijata pohodili su porečki i pulski biskup Ivan Štironja i umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan.

Okupljanje u Valbandonu započelo je u popodnevnim i večernjim satima u utorak 2. travnja. Sljedeći dan, u srijedu 3. travnja program je počeo zajedničkom misom s molitvom Jutarnje koju je svih dana susreta slavio vojni ordinarij Jure Bogdan. Uslijedilo je prvo prijepodnevno predavanje koje je održao prof. dr. sc. vlč. Nikola Vranješ o dokumentu Dikasterija za evangelizaciju „Insegnaci a pregare. Živjeti Godinu molitve u pripravi za jubilej 2025.“ Prof. Vranješ je predstavio sadržaj i bitne poruke ovoga dokumenta koji, kao što i njegov naslov poručuje, govori o molitvi u vidu priprave za proslavu jubileja 2025. godine na planu opće Crkve. Dokument je, istaknuo je prof. Vranješ, prožet mnoštvom poticajnih misli pape Franje o molitvi, a osobito onih iz njegovih kateheza o molitvi koje su održane u različitim prigodama. Upravo se na temelju tih misli želi obnoviti pristup molitvi i to u svim poznatijim oblicima i prigodama. U tom smislu predavač se u izlaganju zaustavio upravo na produbljivanju stvarnosti molitve na temelju poticaja pape Franje.

Mr. vlč. Tomislav Hačko održao je predavanje o Noti Dikasterija za nauk vjere o valjanosti slavljenja sakramenata pod naslovom Gestis Verbisque. Naime, prigodom plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi ovog Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu. Njezin sadržaj i bitne odrednice u svome izlaganju izložio je vlč. Hačko, zaključivši u skladu sa zaključkom Note da je cijela je Crkva, pozvana čuvati bogatstvo sadržano u sakramentima tako da prvenstvo Božjeg spasenjskog djelovanja u povijesti nikada ne bude zamračeno, čak ni u krhkom posredovanju znakova i gesta tipičnih za ljudsku narav. U poslijepodnevnim satima biskup Bogdan održao je predavanje „Sveta godina 2025. i hrvatski nacionalni jubileji“. Istaknuo je planove i programe vezane kako za Svetu godinu 2025. koja će biti proglašena na razini opće Crkve, tako i one koji se odnose na hrvatske crkvene i nacionalne jubileje s kojima se ona poklapa, tj. o 1100. obljetnici splitskih nacionalnih Sabora u vrijeme hrvatskog kralja Tomislava. Biskup Bogdan je, nadalje, iznio tijek proslava hrvatskih crkvenih i nacionalnih jubilejskih slavlja tijekom 20. stoljeća: od onih iz 1925. godine, do onih održanih unutar Velike devetnice Trinaest stoljeća Kršćanstva u Hrvata. Obrazložio je svrhu i cilj slavlja Svete godine i hrvatskih crkvenih jubileja, a to su: nova evangelizacija i svekolika duhovna obnova našeg naroda. Nakon svih predavanja bila je mogućnost pitanja te rasprave.

Drugoga dan, u četvrtak 4. travnja, svi su sudionici nakon zajedničkog euharistijskog slavlja s molitvom Jutarnje uputili na cjelodnevno studijsko putovanje posjetivši Bale, Rovinj te crkvu sv. Foške pokraj sela Batvači, koja je vrlo popularna svetica u Istri. Osobito je poznato upravo ovo njezino svetište kojem svake prve nedjelje nakon spomendana 13. veljače hodočaste vjernici iz svih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva. Svi su se sudionici mogli i ovaj put upoznati s brojnim povijesnim i sakralnim znamenitostima kojima obiluje naš istarski prostor. Trećega, ujedno i posljednjega dana, u petak 5. travnja, svećenici Vojnog ordinarijata zajedno s biskupom održali su završni susret posvećen aktualnostima iz Vojnog ordinarijata, a osobito pripremama za lurdsko hodočašće koje se ove godine održava potkraj svibnja. Time je završen ovogodišnji proljetni susret vojnih i policijskih kapelana, obogaćen važnim sadržajima i temama koji su i ove godine zaokružili i ispunili redovitu i trajnu izobrazbu svećenika Vojne biskupije.