Budi dio naše mreže
Izbornik

Prosinački broj „Prilike“

Zagreb (IKA)

„Dijete je prije negoli intelektualci suzbilo apokaliptične strahove“, glavni je naslov prosinačkoga broja „Prilike“, mjesečnoga magazina Glasa Koncila.

Knjiga kanadskoga autora kliničkoga psihologa i sveučilišnoga profesora Jordana B. Petersona, koja nudi 12 pravila za život kao protuotrov kaosu, potaknula je Marija Šošu na pisanje teksta o „intelektualnim mesijama”. „Zašto je zabranjeno iskazivati drugačije mišljenje (i) u sveučilišnim zajednicama? Kako doskočiti isljedničkom modelu koji se trudi održati politički korektan svijet? Mogu li znanstvenici udruženi u jednu od »sivih eminencija svemrežja« ponuditi istinu, a da pritom zanemare Boga?“, neka su od pitanja na koja odgovor nudi glazbeni analitičar Šoša.

Nadolazeće božićno vrijeme i adventske okolnosti dovele su do toga da su autori u prosinačkoj »Prilici« prelazili uže granice svojih tematskih područja. Tako je politolog zašao u duhovnost, psihologinja u ekonomiju, ekonomist u kulturu nedjelje, zdravstvena stručnjakinja u karitativnost, komparatistica književnosti u povijest, filmaš u antropologiju, a športski komentator u svojevrsno slikarsko portretiranje riječima“, ukazao je i glavni urednik „Prilike“ Branimir Stanić na raznolikost, od totalitarizma ideologije učinkovitosti do profila najboljih hrvatskih sportaša Marina Čilića i Luke Modrića.

Kako film i književnost uče o prijateljstvu i ljubavi, može se doznati u tekstu Ivana Taševa o Papinskom sveučilištu sv. Križa. Priziv savjesti u slučajevima hrvatske ljekarnice, američkoga slastičara i norveške liječnice tema je prigodne pravne analize Katarine Matković. Reportaža Marije Samardžije i Zvonimira Atletića posvećena je kreativnoj adventskoj radionici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za osobe starije od pedeset godina.

Posljednja stranica pruža mogućnost točnim rješenjem kviza osvojiti Pastoralni dnevnik 2019. i knjigu dr. Josipa Šimunovića „Dođi, Spasitelju svijeta“. „Prilika“ je utkana uz broj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 16. prosinca.

Ključne riječi:
Glas Koncila Prilika