Budi dio naše mreže
Izbornik

Prosinački Vjesnik o temi „Prijateljstvo“

Đakovo (IKA)

Objavljen je Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije za mjesec prosinac.

„Evo mene i tebe, nadam se da je treći među nama Krist“, ističe glavni i odgovorni urednik Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, izv. prof. dr. sc. Boris Vulić u svom uvodniku „Tri vrste prijateljstva“ kojim započinje prosinački broj časopisa za pastoralnu orijentaciju na temu „Prijateljstvo“. Ovaj broj Vjesnika donosi i izdvojeni pregled (separat) svih objavljenih autorskih i informativnih priloga u jubilarnom, 150. godištu.

O temi broja pišu: Mihály Szentmártoni („O svećeničkim prijateljstvima“); Šimo Šokčević („Obitelj kao škola prijateljstva“); Zorica Maros („Mali princ – moj prijatelj“); Damjan Kovač („Philia – bespotrebna životna razonoda“); Anita Lučić („Prijateljstvo – najuzvišeniji izraz ljubavi“), a tu je i prilog Nade Prlić i Marije Šešo „Prvih petnaest godina Katoličke udruge Veronikin rubac (2007. – 2021.)“.

Ivica Huljev u svojoj posljednjoj kolumni za svećenike piše na temu „Bez svjedoka kreativnosti neće ići“; nadbiskup u miru Marin Srakić nastavlja feljton o biskupu Antunu Akšamoviću (30) na temu „Euharistijski Krist – lijek za rane i put duhovne obnove. Euharistijski kongres u Osijeku 1924.“, a Zvonko Pažin nastavlja niz „Iz riznice naših vlastitih obrednika (11)“ i piše o „Zlatnim misama“. Propovijedi su priredili: Dario Hrga, Alberto Maggi/Zdenko Ilić, Josip Ivešić, Antun Japundžić, Oliver Jurišić, Hrvoje Kalem, Ivan Lenić, Drago Marković i Petar Maskaljević; euharistijsko klanjanje osmislio je Josip Filipović, a glazbeni prilog „U onaj Dan“ Dejan Bubalo.

U rubrici „Bračno i obiteljsko savjetovalište“ Petar Krešimir Hodžić piše pod naslovom „Humor naš svagdašnji u braku i obitelji“; a u Razgovoru s povodom jubilarna godina izlaženja Vjesnika zaključena je razgovorom s glavnim i odgovornim urednikom, izv. prof. dr. sc. Vulićem koji ističe „Vjesnik jest i treba biti naše zajedničko djelo“.

„Bog te čeka“ naslov je kolumne za vjeroučitelje koju piše Adrijana Lovrinčević; Nataša Šantić osmislila je pripremu za vjeronaučni sat pod naslovom „Čovjek – žena i muškarac“; a tu je i nastavak kateheza za odrasle kardinala C. M. Martinija („Što je jedino potrebno: Deseta meditacija – Isus plače nad Jeruzalemom“) i Anselma Grüna (U ritmu godine: Prosinac – vrijeme čekanja i dolaska“) u prijevodu Pavla Madžarevića. Krešimir Bulat priredio je kviz znanja za biblijske zajednice na temu „Crkvena ili liturgijska godina“, a Željko Filajdić predstavlja knjigu Stjepana Maroslavca „Donji Miholjac – njegovi stanovnici i njihov govor“.

Tomislav Ćurić i Drago Marković na omotu prosinačkog broja pišu o kaležu od pozlaćenog srebra u rokoko stilu, a tu su i izvješća o blagoslovu slike bl. Salomeje te 23. spomen-hodočašću Đakovačko-osječke nadbiskupije u Vukovar, uz posebno izdvojenu homiliju gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića.

Tekstom i fotografijama zabilježena je 55. Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Osijeku; sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća, proslava Dana KBF-a u Đakovu, svetkovina sv. Dimitrija i srebrni jubilej biskupa Svaline te proslava Dana narodnih buditelja i posjet potpredsjednice Republike Bugarske Iliane Lotove Đakovu.

Izvijestili smo i o Susretu roditelja svećenika i redovnika, Seminaru za čitače, voditelje i članove biblijskih skupina te Nadbiskupijskim smotrama zborova, a zabilježena je i proslava završetka jubilarne godine u Belom Manastiru te blagoslov obnovljene crkve u Rakitovici, kao i izložba sakralnih kiparskih djela iz zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević. Vjesnik donosi i vijesti o dodijeljenim nagradama – za životno djelo vlč. Marku Bubalu te vjeroučiteljici Nataši Šantić koja je proglašena „Naj radnicom Hrvatske 2022.“