Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 150. obljetnice HKD Sv. Jeronima u Bjelovaru

Bjelovar (IKA)

U povodu 150. obljetnice Hrvatskoga književnoga društva Sv. Jeronima, 29. studenoga, u organizaciji ogranka Matice hrvatske Bjelovar, u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar, otvorena je izložba svetojeronimskih knjiga i održana književna večer pod naslovom „Tragovima HKD Sv. Jeronima“. Cilj izložbe i književne večeri bio je predstaviti rad Društva u svim razdobljima rada Društva od osnivanja 1868. do 2018. godine.

Izložbu su pripremili i otvorili predsjednica ogranka Matice hrvatske Bjelovar Anita Blažeković i povjerenik Društva za obilježavanje 150. obljetnice Paško Melvan. Izložba sadrži 80 knjiga i 8 postera koji predstavljaju mali, ali reprezentativni dio knjiga koje je Društvo stvaralo, njegovalo, tiskalo i dostavljalo čitateljstvu i svojim radom plodilo hrvatsku kulturu, i napose, hrvatsku književnu baštinu po djelima svojih pisaca i rada drugih djelatnika i zaslužnika, a koja je ovom izložbom i književnom večeri predstavljena građanima Bjelovara i stručnoj javnosti.

Društvo je započelo svoj rad 1868. godine objavom Pravila koja u prvom članku donose osnivačku misiju koja izvorno glasi: „Svrha je Društva sv. Jeronima izdavati i uz jeftinu cijenu širiti pučke spise, dobrim duhom pisane, zabavno-poučne struke“.

Književna večer započela je kazivanjem nagrađenih pjesničkih ostvaraja na ovogodišnjem jubilejskom književnom natječaju za kratku priču i pjesmu za 2018. Nagrađene pjesme krasnoslovile su učenice četvrtog razreda Medicinske škole Bjelovar: Kristina Lukčić i Martina Jaković koje je uvježbala njihova profesorica Dubravka Grganić Rožman.

O radu i rezultatima rada Društva govorili su gosti književne večeri član Upravnog odbora Društva i suurednik časopisa Marulić Ante Kraljević, član Društva i povjerenik za obilježavanje 150. obljetnice Paško Melvan, suradnik Društva, voditelj zbirke rijetkih knjiga i rukopisa Gradske knjižnice Zagreb Željko Vegh te član Društva hrvatskih književnika, izaslanik predsjednika Đure Vidmarovića Mirko Kovačević.

Kraljević je sažeto predstavio rad Društva od osnivanja do danas i istaknuo doprinos Društva ukupnoj kulturnoj baštini Hrvatske u brojnim područjima života i rada u hrvatskim krajevima. U bogatoj izdavačkoj djelatnosti svrstanoj u opće poučna, crkveno poučna i zabavna izdanja namijenjena hrvatskome puku, prednjačila su izdanja posvećena gospodarstvu, znanosti i obrazovanju, općoj prosvijećenosti te u svim vrstama književnosti od priča i poezije do klasičnih romana, putopisa i povijesnih prikaza. Pisci objavljivanih dijela bili su, a i danas su znameniti pisci i znanstvenici te kulturni djelatnici Hrvatske.

Zaštitni znak Društva u ukupnome vremenu postojanja i rada je godišnji kalendar Danica te uz nju od 1968. i časopis Marulić.

U tim izdanjima surađivali su i danas surađuju znameniti hrvatski pisci, znanstvenici i kulturni djelatnici, ali i pučki pisci i čitatelji izdanja kojih je u ukupnome vremenu izdano oko 1500 naslova s oko 3.000 pisaca i suradnika koji su izdani u oko 23 milijuna primjeraka.

Melvan je, služeći se zapisima iz knjiga i dokumenata o radu Društva uprizorio vremeplov Tragovima HKD Sv. Jeronima po razdobljima u rada Društva i to: 1868. – 1918., 1918. – 1945., 1945. – 1968., 1968. – 1990. i 1990. – 2018. i istaknuo glavne značajke rada Društva po razdobljima. Posebnu pažnju u izlaganju uz dokumentirane zapise o radu Društva, posvetio je članstvu Društva kroz vrijeme i istaknuo opredijeljenost Društva da u narednome vremenu bogatu riznicu Društva predstavi hrvatskoj općoj i stručnoj javnosti na korištenje i znanstveno istraživanje i vrednovanje rada Društva te najavio da će se obilježavanje 150. obljetnice nastaviti i u sljedećoj godini u kojoj će Društvo nastaviti proslavu 150. obljetnice priređivanjem izložbi i književnih večeri i u drugim hrvatskim gradovima i županijskim centrima.

Vegh je sudionike upoznao s vremenom rada Društva od 1945. do 1990. i istaknuo da je Društvu najprije zabranjen rad, a potom dopušten, ali uz promjenu imena u Hrvatsko književno društvo Sv. Ćirila i Metoda te da su u tome razdoblju iz kataloga Gradske knjižnice izlučene knjige u izdanju Društva koje su u nazivu imale „hrvatsko“ i „kršćansko“. Izlučene su i knjige prema imenima pisaca koji su se istakli djelima u kojima je naglašena povijesna težnja Hrvata za svojom samostalnošću te knjige autora, dužnosnika, koji su predvodili rad Društva u razdoblju od osnivanja 1868. do 1945.

Kovačević je istaknuo da su brojni članovi Društva hrvatskih književnika, a i on sam, svoje prve radove objavljivali u izdanjima HKD Sv. Jeronima.

Nakon izlaganja gostiju Književne večeri upriličen je razgovor sa sudionicima u kojemu je, uz osvrte na povijesne događaje, naglašena potreba i pripravnost HKD Sv. Jeronima na suradnju s čitateljstvom koje je pozvano na suradnju i u narednome vremenu u promicanju hrvatske književnosti „dobrim duhom pisane zabavno-poučne struke“.

Ključne riječi:
Bjelovar HKD Sv. Jeronim