Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 20. obljetnice blagoslova filijalne crkve Sv. Antuna Padovanskog u Hreljinu

Hreljin Ogulinski (IKA)

U subotu 13. lipnja u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hreljinu Ogulinskom održana je u popodnevnim satima velika proslava nebeskog zaštitnika crkve koju je predslavio župni vikar župe sv. Križa iz Ogulina vlč. Josip Tomljanović u suslavlju sa župnikom Josipom Štefančićem. Time se obilježila 20. obljetnica od izgradnje te crkve, prve sagrađene i blagoslovljene u tada novoosnovanoj Gospićko-senjskoj biskupiji.

Misno slavlje započelo je već tradicionalnom procesijom od Okruglice do filijalne crkve Sv. Antuna Padovanskog u kojoj su sudjelovali domaći vjernici, hodočasnici iz drugih dijelova župe kao i članovi društva sv. Antuna iz Hreljina kao i DPD Sv. Antun Padovanski iz Žegar-Podvrha. Misu je animirao na orguljama Željko Brozović, a na misi je nazočio i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.

„Danas se spominjemo sv. Antuna Padovanskog, velikog svećenika i naučitelja Crkve i jednog od najpopularnijih svetaca kojeg zazivamo kod gubitka stvari, bolesti djece, neplodnosti i koji je zaštitnik zatvorenika i siromaha“ istaknuo je na u početku vlč. Tomljanović te podsjetio na životni put sv. Ante od Lisabona u kome je rođen, preko misionarstva u Maroku pa do Padove gdje mu se čuvaju posmrtni ostaci. Posebno je bila bitna 1221. godina kada je na Duhove u Asizu upoznao sv. Franju Asiškog koji ga je oduševio te je nakon toga pristupio franjevcima. Izuzetni pečat sv. Antuna bio je izvanredni dar propovijedanja pri čemu je preobratio mnoge duše od krivovjerja čime je obilježio jedan od najsvjetlijih perioda europskog kršćanstva na početku 13. stoljeća.

Osim toga sv. Antun je bio i čudotvorac, samo zbog toga što je vjerovao u Božju moć. Vjera je snaga koja nas pokreće, pri čemu nam Bog daje slobodu da krećemo po njegovu putu. Kao i sv. Antun, dužni smo živjeti svoju vjeru i kršćanske vrednote. Neka nam taj veliki svetac koji je umro u 36. godini života bude uzor i ideja vodilja, zaključio je na kraju svoju propovijed vlč. Tomljanović.

Na kraju je župnik Štefančić podsjetio na minulih 20 godina od kada je sagrađena crkva i pohvalio sve zaslužne pojedince koji su doprinosili vjerskom životu Hreljinu, a osobito pokojni Jure Brozović koji je uz tadašnjeg župnika Tomislava Šporčića bio glavni pokretač gradnje crkve. Na kraju je vlč. Tomljanović blagoslovio nazočnu djecu.

Nakon mise održan je kraći agape s mještanima Hreljina i članovima Dobrotvornog podupirajućeg društva i Mjesnog odbora koji su ugostili hodočasnike.