Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 50. obljetnice početka gradnje nove župne crkve u Štitaru

Štitar (IKA)

Svečanim misnim slavljem, koje je u nedjelju 16. lipnja predslavio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, u Štitaru je proslavljena zlatna obljetnica početka gradnje nove župne crkve sv. Mateja, apostola i evanđelista, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Uz nadbiskupa Hranića koncelebrirali su svećenici rodom iz Štitara, umirovljeni svećenici vlč. Adam Bernatović i vlč. Pavao Madžarević, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika vlč. Mato Gašparović, ravnatelj Svećeničkog doma vlč. Petar Vidović i domaći župnik vlč. Andrija Owca. 

Na početku misnoga slavlja nadbiskupa je uime župljana pozdravila župljanka Jasna Kopić, podsjećajući na povijest župe i nove crkve, čija godišnjica gradnje se obilježava, i na podršku biskupa i Biskupije u tom vremenu, kao i danas. Zahvalila je nadbiskupu na podršci i pastoralnoj brizi te ga zamolila da i dalje ostane bliz župi i župljanima. U homiliji je nadbiskup Hranić na temelju navještenih liturgijskih čitanja 11. nedjelje kroz godinu naglasio da je sjeme slika „rasta“ i „kontrasta“.

„Rast se događa zahvaljujući snazi utkanoj u samo sjeme i kontrast koji postoji između malenosti sjemena i veličine onoga što se iz njega rađa. Tako nam ta Isusova prispodoba doziva u svijest Božje djelovanje u nama i u ljudskoj povijesti. Bog je Stvoritelj i Spasitelj svega; On je Gospodar Kraljevstva, a čovjek je njegov ponizni suradnik, koji promatra i veseli se Božjem stvarateljskom djelovanju te strpljivo čeka njegove plodove. Poruka je jasna: Božje kraljevstvo, premda zahtijeva našu suradnju, prije svega je milost i dar Božji. Zato se naše male ljudske snage, naizgled nemoćne pred problemima svijeta, ako su oslonjene na Božju snagu ne boje prepreka, jer će Gospodin sigurno pobijediti. Poruka riječi Božje nam danas na slavlju 50. obljetnice ove nove župne crkve svima poručuje da smo sjeme, i da trebamo biti sposobni velikodušno sijati sami sebe, te da se vedrija budućnost i kraljevstvo Božje tada pojavljuju na uvijek neočekivan način, u uvijek u novim oblicima i u novom sjaju“, rekao je među ostalim, nadbiskup Hranić.

Euharistijsko je slavlje animirao župni mješoviti zbor uz tamburašku pratnju.

Središnjem slavlju prethodile su izložba i trodnevnica

Prije 50 godina, u vrijeme župnika Antuna Drenjančevića, župljani Štitara iskazali su povezanost s Crkvom i slogu među sobom kroz potrebu izgradnje veće župne crkve jer postojeća nije ispunjavala pastoralne potrebe tadašnjeg broja župljana.

Proslava zlatne obljetnice gradnje nove župne crkve započela je u subotu 8. lipnja izložbom fotografija i revijom nošnji pod nazivom „Odijevanje štitarskih cura i snaša kroz crkvenu godinu sredinom 20. stoljeća“. Izložba je nastala kao plod istoimenog projekta koji se odvijao u više faza. Autorica projekta je Marija Živković, magistra pedagogije i magistra edukacije povijesti i Štitaruša koja u slobodno vrijeme brine o očuvanju tradicije svojega sela.

Autorica fotografija je amaterska fotografkinja Valentina Dominković, štitarska snaha, koja se u svom radu opredijelila za fotografiranje tradicijskih motiva. Kroz 26 fotografija, koliko izložba broji, prikazane su najznačajnije štitarske „spreme“ – odjevna ruha. Izložba je značajna po tome što su prikazani i neki načini odijevanja koji su danas zaboravljeni.

Trodnevnicu koja je prethodila svečanoj proslavi, od 13. do 15. lipnja, predslavili su i prigodno propovijedali štitarski sinovi: vlč. Petar Vidović, vlč. Petar Maskaljević i vlč. Mato Gašparović, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.