Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana bl. Marije Petković u Subotici

Subotica (IKA)

I ove godine su se vjernici župe sv. Roka i drugih subotičkih župa i onih iz okolice, pripremiai za blagdan bl. Marije Petković devetnicom u blaženičinu čast.

Svaku večer okupljalo se stotinjak vjernika na prigodnu pobožnost i na misu. Geslo ovogodišnje devetnice bile su misli bl. Marije Petković: „Nema svetosti ni posvećenja bez ljubavi. Kolika je naša ljubav i milosrđe, tolika je naša svetost“. Ovom devetnicom ta zajednica pridružila se sestrama Kćeri Milosrđa u daljnjoj pripravi za proslavu stote obljetnice osnutka Družbe koja će se slaviti iduće godine.

U devetnici svaki dan je bio posvećen posebnoj molitvi za neke određene nakane. Tako su sudionici devetnice molili za misije i misionare i ostvarivanje nove evangelizacije, zatim za stare i bolesne – četrdesetak ih je primilo sakrament bolesničkog pomazanja; molilo se za siromašne i skupljalo pomoć za potrebite, koji su bl. Mariji Petković bili osobito na srcu. Molilo se i za sljedeće nakane: za one koji traže posao i imaju financijskih problema, zatim za duhovna zvanja, za duše u čistilištu, za bračne parove koji žele dobiti djecu. Nedjelja je bila posvećena obiteljima i djeci. Na kraju mise u 9 i 17 sati bio je poseban blagoslov obitelji i djece. Osobito su bili zapaženi roditelji s bebama u naručju ili dječjim kolicima. Naime, svake godine se na te mise okupljaju oni roditelji koji dobili djecu a bili su prethodno na blagoslovu trudnica u toj župi.

Na sam blagdan bl. Marije Petković, 9. srpnja proslava je započela kratkim program koji su priredila djeca i odgojiteljice iz dva subotička vrtića koja nose Blaženičino ime te župni zbor novom pjesmom u čast bl. Marije Petković koju su naučili pjevati za ovaj blagdan. Zborom je ravnala s. Silvana Milan a za orguljama je bio mr. Ervin Čeliković. Uslijedila je misa koju je predvodio dr. Marinko Stantić, župnik subotičke župe Marije Majke Crkve u zajedništvu s mons. Belom Stantićem te domaćim župnikom mons. Andrijom Anišićem i župnik vikarom vlč. Draženom Skenderovićem. U svojoj propovijedi dr. Stantić je istaknuo posebno predanje Božjoj volji koji je bl. Marija Petkoviće danomice obnavljala te njezino nezaustavljivo zauzimanje za braću i sestre u potrebi. Na misi je sudjelovalo dosta vjernika iz grada i okolice a posebno su se isticala djeca kojih je bilo 150. Osim djece iz spomenutih vrtića i župe sv. Roka na misi su sudjelovala i djeca okupljena na ljetni oratorij sa svojim animatorima. “Oratorijanci” su na kraju mise otpjevali jednu pjesmu. Poslije mise djeca kao i drugi vjernici iskazivali su počast moćima bl. Marije Petković. Slavlje je nastavljeno u dvorištu vrtića agapeom koje su pripremile sestre Kćeri Milosrđa.