Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana Obraćenja svetog Pavla na splitskim Pujankama

Split (IKA)

Splitska Župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je u utorak 25. siječnja blagdan Obraćenja sv. Pavla, patrona župe.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je don Tomislav Ćubelić u koncelebraciji sa župnikom don Božom Renjićem i nekoliko svećenika.

U homiliji don Tomislav je približio okupljenim vjernicima životni put Savla, opisavši ga kao nevjerojatnog čovjeka velikog obrazovanja i briljantnog uma koji je bio kockar, progonitelj i ubojica te koji je duboko mrzio sve što nije utemeljeno u zakonu. „Razlog zašto Savao ide u žestoki, prognanički i ubilački marš na kršćane u Damasku je u tome što on ni u snu nije mogao priznati da je umrli i uskrsli Krist osoba kakvog ga ti ljudi vide i propovijedaju. I u tom divljačkom pohodu na koji se uputio iz mržnje prema Kristu pada s konja i osljepljuje. To je simbol pada njegovih iluzija i simbol tame njegova duha“, kazao je propovjednik nadodavši da ovaj progonitelj Boga i čovjeka nije ni slutio da mu je nevidljivi Bog bio na putu. „Savlu se prilikom tog susreta s Kristom srušilo sve što je gradio u životu. Svijet nije vidio takvog obrata. Biblija ne poznaje tako čudesnog obraćenja. Kod njega se odigralo sve odjednom. Od ovog trenutka Pavao će dijeliti svoj život u dva dijela – bez Krista i s Kristom“. Don Tomislav je spomenuo i pitanje koje Bog Savlu postavlja ‘Zašto me progoniš?’ te se zapitao koje bi nama pitanje danas Bog mogao postaviti i jesmo li spremni poput ovog sveca odgovoriti ‘Gospodine što želiš da učinim?’ te potpuno promijeniti svoj život.

„Kad čovjek uđe u odnos s Bogom on mijenja svoj život. Zato nas se ovaj događaj duboko tiče. Isus Krist i nas poziva na obraćenje. To je promjena načina života i usklađivanje s onim što je Kristovo. Vjera nam u tome može pomoći. Ona je Božje svjetlo na naš život, našu stvarnost, smrt i spasenje. Vjerovati znači imati udjela u Božjem životu. A ako vjera ne stupi u najprivatnije sfere našega života onda ostaje forma koja nas ne oblikuje. To i nije vjera“, istaknuo je upozorivši da možemo biti unutar vjere, a daleko od Boga. „Moramo preuzeti odgovornost svoje vjere kad je Krist u pitanju i ucijepiti je u svoj život i biti svjedoci onima s kojima živimo i onima koje susrećemo. Obraćenje je ključna promjena u životu čovjeka, prijelaz iz nevjere u vjeru, iz laži u istinu, iz zloće u dobrotu, iz mržnje u ljubav. Isus Krist poziva na obraćenje upravo nas koji mislimo da smo blizu Bogu i da nam to ne treba. A treba, svaki dan ispočetka“, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja, kojeg je animirao mješoviti župni zbor pod ravnanjem prof. Mihaele Maslov, riječi zahvale svima koji su doprinijeli proslavi uputio je župnik don Božo Renjić. Za proslavu župne svetkovine župljani su se pripremali trodnevnicom od 22. do 24. siječnja, pobožnostima i misnim slavljima koje je predvodio don Nikola Mikačić.