Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana Posrednice svih milosti u župi Katuni-Kreševo

Katuni (IKA)

Blagdan Gospe Posrednice svih milosti svečano je proslavljen u srijedu 8. svibnja u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Katuni-Kreševo misnim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, izvijestili su iz Župe.

Suslavili su župnik don Mijo Grozdanić, omiški dekan don Jozo Gojsalić te drugi svećenici. U misi i procesiji sudjelovalo je nekoliko stotina vjernika i hodočasnika iz okolnih  mjesta.

Nadbiskup je u propovijedi naglasio da se vjernici u molitvi „Pod  obranu se Tvoju utječemo“ Mariji obraćaju sa zazivom „Posrednice“ te da je Marija darovana za majku na vrhuncu Isusova otkupiteljskog djela pod križem. Rekao je da Gospa nije povjerena samo apostolu Ivanu, već je darovana za majku svima. Prihvaćajući Mariju za majku, imamo siguran oslonac jer ona nas nikada neće napustiti i ostaviti same, naglasio je. 

Nadbiskup se osvrnuo na evanđeoski odlomak o čudu u Kani Galilejskoj i Marijinu rečenicu „Vina nemaju“ te pitao što je to što ljudima danas nedostaje? Sigurno nije vino ni hrana jer su nam stolovi prepuni, dodao je. Možda bi nam Marija rekla da nam nedostaje vremena za sebe, za svoju dušu, za obitelj, ili da nam nedostaje radosti i zadovoljstva, istaknuo je. 

„Stoga molimo Majku Mariju, Posrednicu  svih milosti, da nam isprosi od Gospodina ne odustati od vrijednosti bez kojih ne možemo biti sretni i da primimo k srcu njen savjet koji nam jamči sreću: Učinite sve što vam On, Isus kaže“, rekao je nadbiskup. 

Na kraju misnog slavlja župnik don Mijo Grozdanić zahvalio je nadbiskupu na pastirskoj prisutnosti te omiškom dekanu i ostalim svećenicima na sudjelovanju. Župnik je istaknuo kako je cijeli Svibanj posvećen Mariji te da se slavlje ne završava, već se nastavlja s predstojećim blagdanima.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor te je prvi put javno nastupao i mali dječji zbor. Za sam blagdan Župa se pripremala devetnicom, zajedničkom molitvom krunice i  svetim misama, te trodnevicom u kojoj  je sudjelovao voditelj udruge „Dom molitve“ Bartol Pešorda, izvijestili su iz Župe.