Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Lazara u Kaštel Kambelovcu

Kaštel Kambelovac (IKA)

U crkvi na starom groblju u Kaštel Kambelovcu u subotu, 29. srpnja slavljena je misa povodom blagdana sv. Lazara.

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavila je 26. siječnja 2021. godine Dekret o upisu liturgijskih slavlja svete Marte, Marije i Lazara u Opći rimski kalendar. Tako je Lazar brat Marije i Marte, posebnih Isusovih prijatelja, dobio svoj službeni datum slavlja u kanonu svetaca Katoličke crkve. Iako je sv. Lazar nadnevak slavlja imao 17. prosinca, papa Franjo je njegovo slavlje odlučio pridružiti sestrama. Jedna od nekoliko katoličkih crkva u Hrvatskoj, posvećenih u čast sv. Lazara, sagrađena je na groblju, 1854. godine u Kaštel Kambelovcu. Ove godine na blagdan svetih sestara Marte i Marije te brata Lazara prvi put je slavljena misa u crkvi, na starom kambelovskom groblju. Inače, misa se u crkvi slavila samo jednom godišnje i to na Dušni dan. Vrijednom akcijom desetak župljana za tu prigodnu posebno se uredio okoliš oko crkve.

U uvodu misnog slavlja župnik don Ivan Čotić izrazio je svoju radost što je i sv. Lazar dobio svoje mjesto u kanonu Crkve. U propovijedi je naglasio: „Lazar, koji se pridružio Isusovom učenicima bio je trn u oku onih koji su osporavali Isusovo božanstvo. Ukloniti Lazara značilo je zapravo ukloniti i živog svjedoka, svjedoka vlastitog uskrsnuća. Židovi, osobito farizeji bojali su se istine o Isusu Kristu, čudotvorcu koji oživljava mrtve. Nikako nisu, ne mogli nego nisu željeli priznati Isusa Krista Mesijom, Bogom onim koji je sišao među nas ljude da nas spasi od zla, a često puta i od naše oholosti, pohlepe i bahatosti. Nisu željeli prihvatiti njegovu istinu, iako je to jedina istina koja oslobađa od robovanja zlu i grijehu.“

U nastavku je don Ivan govorio o prijateljstvu i izboru prijatelja rekavši: „Poput apostola i Lazar je bio Isusov izbor. Sigurno ga je Lazar svojim životom i ponašanjem uvjerio da ga se ‘isplati’ imati prijateljem. I mi smo pozvani svojom riječju i djelom neprestano zasluživati Isusovo prijateljstvo do spremnosti kako Isus reče: ‘Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje’ (Iv 15, 13)“.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uzveličao je župni mješoviti zbor. U župi, između ostalih, već duže vrijeme djeluje i molitvena zajednica sv. Lazara koja broji petnaestak članova, a sastaju se na molitvi svakog utoraka, u njegovoj crkvi.

Ključne riječi:
Kaštel Kambelovac misa sveti Lazar