Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava bračnih jubileja u osječkoj župi Uzvišenja Svetoga Križa

Osijek (IKA)

Posebno svečano bilo je prve nedjelje došašća, 29. studenog u retfalačkoj župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku gdje su euharistijskim slavljem bračni parovi proslavili bračne jubileje uz geslo „Njih dvoje bit će jedno“.

Nakon paljenja prve adventske svijeće na vijencu uz oltar, župnik Ivica Martić uveo je u misno slavlje došašća i pozdravio bračne parove koji u zajedništvu Crkve slave jubileje bračnoga zajedništva: zlatni jubilarci su Ivica i Anđelka Oberkiš, jubilarci sa dvadeset godina braka su Davor i Darija Lijić te s deset godina Zorislav i Marija Šmit. Uz pridržavanje propisanih strožih epidemioloških mjera slavljenici su pod misom obnovili bračne zavjete (supružnici izgovarajući pokajnički čin i čitajući skupa molitveni nagovor). Prije završnoga blagoslova župnik Martić je ponaosob svakomu paru, uz čestitanje, uručio tiskanu nadbiskupijsku „Uspomenu na bračni jubilej“ s „iskrenim čestitkama i Božjim blagoslovom za jubilej ženidbenoga zajedništva“ đakovačko-osječkoga nadbiskupa, metropolita Đure Hranića.

Zbog pandemijskih okolnosti čestitanje slavljenicima događalo se na propisanu daljinu i izvan crkve, a župnik je sa župnim vikarima Mariom Žigmanom i Matijom Aušićem ugostio jubilarce koji su posvjedočili ljepotu bračnoga zajedništva, ali i izazove što su brak još više učvrstili. Upitani koji su sastojci „recepta“ za zdrav i dobar brak, jubilarci ističu: uzajamna ljubav, poštivanje, složnost, tolerancija, slušanje i poslušnost, obiteljska molitva i u dobru i u kriznim situacijama. Plodonosnost braka posvjedočila su i djeca slavljenika (maleni i odrasli) te unučad zlatnih jubilaraca, od osmero jedan pjeva u župnomu zboru, a drugi je ministrant.

Fotografije vjenčanja jubilaraca postavljene na zidu u župnoj crkvi