Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dana domovinske zahvalnosti u Ogulinu

Ogulin (IKA)

U petak 5. kolovoza u Ogulinu je svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja paljenjem svijeća kod spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih rodoljuba, molitvom koju je predslavio župni vikar Bruno Lovaković i misom u župnoj crkvi Sv. Križa.

Svijeće su prinijeli gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović sa suradnicima, gradski vijećnici i predstavnici braniteljskih udruga. Predvodeći molitvu vlč. Lovaković je istaknuo veliku ulogu i žrtvu poginulih branitelja a posebno generala Petra Stipetića. Svijeće su zatim zapaljene i podno spomen ploče na trgu koji nosi njegovo ime.

U homiliji mise vlč. Lovaković je poručio: „Danas se sjećamo 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Što se to dogodilo prije 27 godina? Zasigurno jedan ‘Križ’ u našemu narodu koji je bio srušen a potom uzdignut kao naša mlada Domovina. Kroz našu povijest uvijek su postojali heroji tako prije tridesetak godina to su bili naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, naš domaći sin general Petar Stipetić, Imra Agotić, Ante Gotovina. I danas nam Bog šalje junake ali ne u takvom obliku, sjećam se da smo postali viceprvaci na svjetskom prvenstvu u nogometu, pa jedan od tih junaka je zasigurno naš kapetan Luka Modrić, ili naša proslavljena atletičarka Blanka Vlašić ili Sandra Petković. Da, to su junaci našega doba. Nažalost, mi kao zemlja puno smo toga propustili i uništili, sve smo rasprodali i dali drugima da vladaju našim. Nismo čak ni mlade uspjeli zadržati ovdje, ali na tome nam je raditi, voljeti svoje i poštivati tuđe. Stvarati prelijepe slike o našoj Domovini, te učiti mlade da očuvaju mir i slobodu.

To je naša misija, biti zajedno u dobru i zlu. Probudimo se i budimo graditelji mira, a Gospodin će doći i ubirati naše plodove. Mi, Hrvati, smo vjerni narod… Znajmo danas prepoznati te vrijednosti, na svojoj zemlji i budimo ljudi mira”.