Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dana policijske kapelanije „Bl. Miroslav Bulešić“

Fažana (IKA)

Misno slavlje u povodu Dana policijske kapelanije „Bl. Miroslav Bulešić“ predvodio je u ponedjeljak, 6. studenoga 2023. u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana u Fažani, porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan.

Na misi su bili predstavnici Policijske uprave istarske, predvođeni načelnikom Alenom Klabotom, predstavnici Obalne straže i vatrogasaca, a pjevala je policijska klapa „Sveti Mihovil“.

Okupljene je pozdravio policijski kapelan preč. Ilija Jakovljević. On je djelatnicima Policijske uprave istarske čestitao Dan policijske kapelanije Bl. Miroslava Bulešića. „Pozdravljam sve djelatnike naše Uprave i molim da nas naš istarski zaštitnik bl. Miroslav zagovora u našem životu. Njegov život nam može biti primjer kako voljeti domovinu, služiti bratu čovjeku i živjeti svoju vjeru“, rekao je preč. Jakovljević.

Pozdravio je kapelana kapelanije Policijske uprave sisačko-moslavačke vlč. Ivu Borića te biskupskog vikara za pastoral Ministarstva unutarnjih poslova i redarstvenih službi mons. Franu Musića te mu se zahvalio što nastoji iz godine u godinu biti dionikom slavlja u povodu Dana kapelanije Bl. Miroslava Bulešića.

Na početku homilije, biskup je podsjetio, kako je 6. studenog 2015. godine posvećena crkva u Valbandonu. U tom je vidu podsjetio na simboliku obreda posvete crkve kao javnog obreda u kojem se oltar i zidovi mažu svetim uljem, te tako crkva postaje mjesto posvećenja preko mise i sakramenata. „Crkve se posvećuju da bi se i posvećivalo ljude koji se u njoj okupljaju i koji se srcem žele približiti Bogu“, rekao je mons. Ivan Milovan.

Osvrćući se na prvo misno čitanje, propovjednik je naglasio, kako je Crkva „izabrani narod Božji u kojoj je ugaoni kamen Isus Krist, kojega nitko ne može iskorijeniti, a u temelju Crkve su apostoli, oni su prvi navjestitelji. Na vjeru apostola nadograđujemo se mi, osobito po sakramentu svetoga krštenja. Obred krštenja, uvijek se shvaća kao temeljni čin posvećenja za Boga. Tako da na temelj posvećenja što nam ga Bog daruje, Bog nam daje svoga Duha da možemo iznutra biti slični Bogu, da možemo odrastati i djelovati kao Božji prijatelji“, poručio je biskup.

Biskup je podsjetio na riječi pape Ivana Pavla II. koji je isticao poziv na svetost svih kršćana. „Papa je spomenuo, krstiti se, znači imati odluku ići prema svetosti. Kad se krsti odrasla osoba pita ga ‘želiš li se krstiti’, to znači ‘želiš li postati svetim čovjekom’“, kazao je.

Nadalje, govoreći o Božjoj objavi, rekao je kako je njezin vrhunac u osobi Isusa Krista, koga su ljudi doživljavali kao dobrotu, uzor svetosti i milosrđe. „Kršćanstvo je poziv na nasljedovanje Isusa Krista, njegove riječi i primjera“, kazao je.

U završnom dijelu homilije, biskup Milovan je naglasio kako su svi posvećeni krštenjem pozvani, ne samo nositi ime kršćanin, nego se i truditi u nasljedovanju primjera Isusa Krista. „To znači cijeniti svoje dostojanstvo, i biti svjesni da smo Božji ljudi, jer grijeh razara čovjeka, a nasljedovanje Isusa ga čini više čovjekom (…)“, zaključio je propovjednik.

Na kraju mise okupljenima se obratio načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot. Zahvalio je biskupu Milovanu na propovjedi i policijskom kapelanu preč. Jakovljeviću na pomoći i duhovnoj podršci koju pruža djelatnicima Policijske uprave istarske. „Svi mi koji smo odabrali policijski poziv svjesni smo njegove težine i izazova koje donosi. Od teških emotivnih situacija do zahtjevnih fizičkih intervencija. Stoga je policajac policajcu rame potpore i među sobom smo jedna velika policijska obitelj. U obitelji vlada jedinstvo i sloga. I naša policijska obitelj teži tome, a u tome nam pomažete i Vi, Ilija, svojim savjetima, duhovim obnovama i podrškom. Naši policijski službenici u svakom trenutku u Vama mogu pronaći potporu, ali i utjehu, prijatelja i savjetnika“, rekao je načelnik Policijske uprave i čestitao svim djelatnicima Dan policijske kapelanije Bl. Miroslava Bulešića.