Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dana vojne kapelanije „Sv. Valentin“ i 26. obljetnice Počasno-zaštitne bojne

Zagreb (IKA)

Dan vojne kapelanije „Sveti Valentin“ proslavljen je u utorak 25. veljače u vojarni „1. hrvatski gardijski zbor“. Vojni biskup Jure Bogdan tom je prigodom pastoralno pohodio kapelaniju, predvodio molitvu odrješenja kod spomen ploče i predvodio euharistijsko slavlje.

Program proslave započeo je ispred spomen-ploče poginulim pripadnicima „1. hrvatskog gardijskog zbora“ i „1. hrvatskog gardijskog zdruga“ uz kratku molitvu koju je predvodio biskup Bogdan, a zapovjednik i pripadnici Počasno-zaštitne bojne položili su vijenac i zapalili svijeće. Potom je biskup predvodio misu, uz koncelebraciju kapelana Zagrebačkog vojnog dekanata o. Zdravka Barića SMM i o. Daniela Čole OCD. Evanđelje je navijestio đakon don Mate Mihaljević. Svečanom misnom slavlju nazočili su zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul, zamjenik zapovjednika bojnik Marko Čičak, vjernici kapelanije te brojni gosti. Liturgijsko pjevanje predvodila je klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.

Osvrnuvši se na život i mučeništvo sv. Valentina, biskup Bogdan je u homiliji rekao kako o sv. Valentinu nema puno sigurnih povijesnih podataka, no zna se da je u 3. stoljeću obnašao crkvenu službu te da je zbog svoje vjernosti Kristu podnio mučeničku smrt. Bio je osuđen na smrt jer je bio kršćanin i učenik Isusa Krista.

Biskup je potom naglasio kako se sveti Valentin razlikovao od Jude Iškariotskog. Isus je, naime, među svoje apostole izabrao i Judu koji je dobio istu priliku poput svih ostalih učenika, primio isti Kristov nauk, no nije srcem prihvatio Isusovu poruku. Kršćanstvo ne može biti samo folklor nego mora biti življeno. Tu nam je primjer svetac sv. Valentin koji je, za razliku od Jude, imao otvoreno srce i bio protočan za djelovanje Božje milosti, rekao je biskup.

Autentično kršćansko življenje uvijek nailazi na otpor od svijeta. Stoga je i kršćanstvo danas najprogonjenija religija. Biskup je govorio o suvremenom primjeru vijetnamskog nadbiskupa koji je bio progonjen zbog svoje vjere. Nadbiskup Saigona Francois-Xavier Van Thuân je po nalogu komunističkih vlasti, zbog svoje vjere, 13 godina proveo u zatvoru – od toga 9 u izolaciji. Od zatvaranja 15. kolovoza 1975. godine, sve do izlaska iz zatvora, nije zanijekao svoju vjeru. Potajno je služio misu s par kapi vina i malo kruha. On je u euharistiji crpio nutarnju snagu da izdrži počinjenu nepravdu i psihološko mučenje. Primjer u strpljivom podnošenju nepravdi nalazio je u našem blaženiku Alojziju Stepincu. Tako je sam posvjedočio.

Na kraju mise vojni kapelan Počasno-zaštitne bojne o. Zdravko Barić SMM zahvalio je biskupu i svima okupljenima na dolasku. Čestitao je pripadnicima Počasno-zaštitne bojne 26. obljetnicu osnutka.

Nakon mise uslijedio je program dodjela crvenih beretki te odlikovanja i promaknuća pripadnicima Počasno-zaštitne bojne, uz sudjelovanje predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske Zorana Milanovića. U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović čestitao je dan postrojbe i Dan svetog Valentina. Pripadnicima Bojne čestitali su i izaslanik premijera i ministra obrane Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov, a nazočne je uime Bojne pozdravio njezin zapovjednik brigadir Elvis Burčul. Počasna satnija Počasno-zaštitne bojne i Austrijska Garda izvele su prigodnu vojno-akrobatsku vježbu, a u glazbenom dijelu programa nastupio je zbor Osnovne škole Jabukovac.