Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Gospe od Anđela – Porcijunkule u Čakovcu

Čakovec (IKA)

Procesijom gradskim trgom te misom u samostanskom dvorištu svečano je u srijedu, 2. kolovoza proslavljen blagdan Blažene Djevice Marije od Anđela u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu.

Predvoditelj misnog slavlja bio je poznati propovjednik i voditelj duhovnih vježbi te glavni urednik Radio Marije o. Stjepan Fridl.

Suslavili su generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, nekoliko svećenika iz Međimurja te franjevci, od kojih su neki bili na raspolaganju vjernicima za sakrament ispovijedi.

„Na ovaj veliki blagdan, zapravo svetkovinu, prisjećamo se naše Nebeske Majke i onoga koji ju je beskrajno ljubio, a to je sv. Franjo. Naziv Porcijunkula vezan je za crkvu koju je Franjo jako volio jer je u njoj upoznao Božji poziv i započeo novi život. Bila je posvećena Gospi od Anđela. U toj je crkvi čuo glas s neba da treba propovijedati evanđelje. Na tom mjestu zaživjela je bogata karizma franjevačkog reda i velikog pokreta duhovnosti“, rekao je o. Fridl.

„Porcijunkula je franjevački Betlehem – tu je rođen red franjevaca. Prema predaji, Franjo je zamolio papu Honorija III. da podijeli potpuni oprost svima koji pohode tu malu crkvu, nakon što se ispovjede i okaju svoje grijehe. Molba je uslišana i to je taj znameniti oprost koji je proširen na cijelu Crkvu“, poručio je propovjednik te naglasio kako je u toj istoj crkvi sv. Franjo i započeo svoj hod franjevaštva i u kojoj ga je Gospodin pozvao k sebi.

„Franjo i Porcijunkula ostaju poziv i upozorenje cijeloj Crkvi da u svom djelovanju i poslanju bude vjerodostojna, da evanđelje koje propovijeda i sama izvršava, da čovjek koji je vjernik uistinu i vjeruje, ako je kršćanin da se toga ne srami, nego da živi svoja uvjerenja“, istaknuo je o. Fridl.

Podsjetio je da je Crkva tijekom povijesti bila izložena olujama i napadima sa svih strana, ali da i danas mnogima smeta. „Na udaru je pojedinaca i ideologija kojima ne odgovara ništa sveto i duhovno“, primijetio je o. Fridl.

„Danas je na sceni novi ateizam, koji podiže glas protiv religije, poglavito protiv kršćanstva. Nije riječ o povratku klasičnog ateizma. Današnji ateizam je mješavina zla i mržnje koju šire i potiču neki mediji, od tiska do interneta. Religija se agresivno i prezirno stigmatizira, isključuje i izruguje!“, rekao je te istaknuo da je cilj novog ateizma stvoriti neprijateljsko ozračje prema religiji, napose prema Katoličkoj Crkvi.

„Mnogi bi željeli uplašenu Crkvu, daleko od stvarnosti. Ona ne bi trebala ništa zahtijevati, nego hvaliti ideje i interese moćnika. Takva Crkva imala bi onda počasno mjesto u društvu. Međutim, Crkva je duhovita – Svetim Duhom ovita“, rekao je propovjednik.

O. Fridl ohrabrio je okupljene vjernike da se ne treba bojati budućnosti jer Isus nikome ne prijeti, nego ohrabruje: „Ne bojte se, ja sam s vama!“

„Franjo je radosno naviještao Božju riječ i pozivao je na obraćenje grešnoga života. Bio je svjestan da grijeh puno nudi, malo daje, a sve oduzima: i mir, i radost i ostavlja pustoš u duši i srcu. Zato je Porcijunkula i danas aktualna, poziva na obraćenje i promjenu grešnoga života i navika“, poručio je te spomenuo Svjetski dan mladih u Lisabonu: „Veličanstvenu potvrdu franjevačkog optimizma s obzirom na budućnost Crkve imamo u svjetskom pokretu mladih koji počinje danas. Prema procjenama očekuje se milijun mladih koji će podijeliti radost pripadanja Kristovoj Crkvi.“

„Marija je bila u zajednici sretnika na koje se spustila sila Duha Svetoga. Crkva nije nikada potpuna ako ne moli s Marijom, ako nju ne vidi u svojoj sredini kao svoju majku, zahvalnu moliteljicu. Duh Sveti nas želi dovesti do potpuna zajedništva s Kristom, a to se događa po Mariji koja je svojim ‘da’ darovala Krista, Spasitelja svijeta. Ne možemo naći Krista, izvan Marijina pogleda na život. Ne možemo zamisliti Crkvu bez Marije. Ona kao dobra majka želi imati svoju djecu na okupu. Neka nas Marija, koju je Franjo toliko ljubio, nastavi okupljati kao svoju djecu u Crkvi, tj. u kući svoga sina Isusa“, zaključio je o. Fridl.

Na kraju mise vjernici su izmolili molitve za primanje potpunog oprosta na blagdan Gospe od Anđela, uz uobičajene uvjete.

Nazočne je pozdravio te zahvalio na doprinosu proslavi blagdana fra Josip Grubišić, župnik Župe sv. Nikole u Čakovcu. Među nazočnima bili su predstavnici državne, županijske i gradske vlasti te nekolicina gostiju iz međimurskih, ali i drugih naselja, kulturno umjetnička društva i udruge iz Međimurja te Slovenije. Fra Josip se ujedno oprostio od župljana i zahvalio na zajedničkom pastoralnom hodu i podršci.

Uslijedila je misa na slovenskom i mađarskom jeziku, a završna proslava Porcijunkule bit će na večernjoj misi u 18:30.