Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Gospe od Suza u biskupijskom svetištu Bunarić kod Subotice

SUBOTICA (IKA)

Vjernici Župe Marija Majka Crkve iz Subotice na čelu s župnikom preč. Željkom Šipekom, koji je ujedno i rektor svetišta, svečano su od četvrtka 24. do nedjelje 27. kolovoza u marijanskom svetištu Bunarić kod Subotice obilježili blagdan Gospe od Suza, izvijestio je Tiskovni ured Subotičke biskupije.

Liturgijske su pripreme počele u četvrtak 24. i petak 25. kolovoza, prvog i drugog dana trodnevnice kad su nakon krunice slavljene mise koje je predvodio rektor svetišta preč. Željko Šipek. On je, između ostalog, objasnio da “prva oznaka Marijine veličine, prva oznaka čovjeka vjernika jest vjera da Bog nije zaboravio nevolje svoga naroda, da Bog nikada ne zaboravlja malene i neznatne; i da je Bog uvijek s onima koji prema njemu gaje strahopoštovanje, dok mi redovito vjerujemo onima koji utjeruju strah.”

Trećeg dana trodnevnice, u subotu 26. kolovoza, u 19 sati održano je pokorničko bogoslužje na kojem su razmatranja s vjernicima podijelili dubrovački biskup Roko Glasnović i fra Csaba Böjte, OFM, iz Rumunjske. Nakon njihovih nagovora molila se krunica na hrvatskom, mađarskom i slovačkom jeziku. Tijekom molitve krunice za sakrament ispovijedi bilo je dostupno više od 20 svećenika. Uslijedila je liturgija svjetla te procesija sa svijećama tijekom koje su vjernici slušali tekst Akatistosa te zajedno pjevali Lurdsku pjesmu. Nakon svečane procesije slavljena je misa bdijenja koju je predvodio katedralni župnik mons. Stipan Beretić.

Na blagdan Gospe od suza, u nedjelju 27. kolovoza, prvu misu u 6:30 sati predvodio je vlč. Miroslav Orčić na kojoj su bile prisutne mnogobrojne obitelji s malom djecom, kao i stariji. Svečana misa proštenja za vjernike mađarskog govornog područja bila je u 8 sati, a predvodio ju je fra Csaba Böjte, u koncelebraciji dijecezanskog upravitelja Subotičke biskupije mons. Ferenca Fazekasa, rektora svetišta preč. Željka Šipeka i nekolicine svećenike Subotičke biskupije. Ta je misa, zahvaljujući medijskom pokrovitelju, bila izravno prenošena na Pannon Televiziji.

Dvadesetoro mladih i djece u nošnjama se aktivno uključilo u misno slavlje, noseći Gospin lik i čitajući na misi. Misno slavlje glazbeno je animirao zbor Pro Musica. Na kraju mise vjernicima se pridružio dubrovački biskup Roko Glasnović koji je pozdravio vjernike mađarskog govornog područja i ohrabrio ih da slijede Gospin put.

U 10 sati je slavljena svečana misa za vjernike hrvatskog govornog područja koju je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović, a u koncelebraciji je bio dijecezanski upravitelj Fazekas, rektor svetišta preč. Šipek i nekolicina svećenika Subotičke biskupije. Kip Gospe su iz stare kapele donijeli mladi u nošnjama na čelu s ovogodišnjem bandašem i bandašicom. Biskup Glasnović poručio je da kad mnogi odlaze pritisnuti strahovima, teškoćama, bolestima i neshvatljivim križevima života, naša Majka Marija i dalje ostaje uz nas. “Ako ljubimo, onda geslo svakoga učenika, sluge glasi: Ne moja volja, nego tvoja neka bude. Dodao je da nam Marija uvijek pokazuje pravoga i živoga Isusa Krista, Sina Božjega, i ona nas najbolje približava Isusu.”

Na obje svečane mise proštenja ceremonijar je bio ekonom Subotičke biskupije vlč. Mirko Štefković. Na kraju ovogodišnjeg proštenja, u popodnevnim satima, slavljena je misa za volontere Caritasa i za bolesnike koju je predvodio vlč. Csaba Paskó. Gosti propovjednici, u ponedjeljak 28. kolovoza, u Pastoralnom centru Augustinianum održali su duhovnu obnovu za svećenike Subotičke biskupije, izvijestio je Tiskovni ured Subotičke biskupije.