Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava kod Sv. Mare

Šibenik (IKA)

Župna zajednica sv. Petra na Vidicima u Šibeniku okupila se u utorak 20. srpnja kod drevne crkve Sv. Mare kako bi proslavila njezinu zaštitnicu sv. Margaritu, djevicu i mučenicu iz Antiohije.

Prvi zabilježeni spomen te crkve seže u 15. stoljeće, a sama svetica je živjela još u davnom trećem stoljeću nakon Krista.

Povijest bilježi kako je mala Margarita vrlo mala ostala bez majke, a njezina odgajateljica ju je upoznala s kršćanstvom. Tako je Margarita prihvatila novu vjeru da se zavjetovala na djevičanstvo svojem zaručniku Isusu Kristu. I tada ju je jedan plemić s petnaest godina želio oženiti ona je to odbila pa ju je on želio prestrašiti mukama. Optužio ju je da je kršćanka no sv. Margarita se nije prestrašila već je hrabro za svoju vjeru i djevičanstvo podjela i muke.

Danas se štuje kao zaštitnica porodilja, pa ju je za svoju zaštitnicu prihvatila i udruga Betlehem koja se svaki petak od 17 do 18 sati okuplja u crkvi Sv. Mare na molitvu za nerođenu djecu i mlade obitelji. Rado pozivaju i sve druge ljude dobre volje da ime se priključe u molitvi.

Na kraju mise župnik fra Ivan Penava upoznao je vjernike s dosadašnjim koracima oko uređenja ove crkve. Posljednjih godinu dana učinjeni su istražni konzervatorski radovi na stropu i zidovima crkve pod vodstvom tvrtke „Restars“. Uskoro će biti gotov konzervatorski elaborat koji će na svjetlo dana iznijeti neke nove povijesne činjenice o crkvi i opisati smjernice za obnovu i konzerviranje ove povijesne sakralne građevine.

Svi koji žele donirati za obnovu ove crkve svoju donaciju mogu uplatiti na račun Župe sv. Petra na Vidicima s naznakom „za obnovu sv. Mare“ – HR41 23600001101928847.