Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Marije Pomoćnice u Župi Ivanec Bistranski

Ivanec Bistranski (IKA)

Blagdan Marije Pomoćnice kršćana, zaštitnice Župe u Ivancu Bistranskom, svečano je proslavljen u utorak 24. svibnja. Misno slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

Suslavili su privremeni upravitelj Župe preč. Konrad Žižek, preč. Ivan Frkonja, dekan Zaprešićkog dekanata i župnik Župe sv. Petra u Zaprešiću, vlč. Danijel Hačko, župnik Župe sv. Vida u Brdovcu, vlč. Marko Baršić, župnik Župe sv. Nikole u Bistri, a đakonsku je službu vršio trajni đakon Marijan Spehnjak.

Mons. Gorski je u uvodu je istaknuo da je radostan što je na blagdan Marije Pomoćnice u Župi Ivanec Bistranski, u molitvi i pjesmi sa subraćom svećenicima i sa svim vjernicima. Oslanjajući se na riječi Evanđelja koje donosi izvješće sa svadbe u Kani Galilejskoj, mons. Gorski u homiliji je posvijestio da „majka vidi stvari prije nego se dogode“ jer „majke vide srcem, snagom ljubavi“, pozivajući se na Mariju koja je primijetila potrebu mladenaca u Kani Galilejskoj. Istaknuo je i da „isto onako kako je priskočila u pomoć mladencima, želi i nama pomoći“. Na kraju homilije biskup je naglasio da „nitko za stolom u Kani nije znao da je Bog tamo prisutan bio – samo su nastavili slavlje”. Upozorio je da se i nama ne dogodi isto, da ne vidimo i ne prepoznamo Boga i njegovo djelovanje i čudo koje čini u našem životu.

Na kraju euharistijskog slavlja, preč. Žižek je zahvalio mons. Gorskom i subraći svećenicima što su uljepšali proslavu blagdana zaštitnice župe, ističući da župljani časte Blaženu Djevicu Mariju svakodnevnom molitvom krunice kako u župnoj crkvi, tako i u kapelici Sv. Ivana Krstitelja u Jablanovcu. Ujedno je zahvalio pjevačima, čitačima, vatrogascima, pripadnicima KUD-a i predstavnicima političkih vlasti i svima koji su, na bilo koji način, pridonijeli svečanoj proslavi zaštitnice Župe. Nakon euharistijskog slavlja župljani su nastavili župno druženje u pastoralnim prostorijama Župe.

Od 21. do 23. svibnja u Župi je održana trodnevna duhovna priprema uoči proslave župnog blagdana koju je predvodio ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta Zagrebačke nadbiskupije preč. Jakov Rađa. Središnja tema koja se provlačila tijekom tri dana duhovne obnove bila je zahvalnost. Zahvalnost  Bogu, koja se odražava kroz naš odnos prema bližnjemu. Preč. Rađa istaknuo je da je „Bog milosrdni Otac koji nas dariva iz ljubavi te da svako od nas kada bi se zagledao u svoj život ima bezbroj stvari na kojima Mu može biti zahvalan“. Kao misao koja bi nas trebala voditi ističe da „s Bogom nikada nismo sami“.