Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Obraćenja svetog Pavla na splitskim Pujankama

Split (IKA)

Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je u četvrtak 25. siječnja župnu svetkovinu Obraćenje sv. Pavla. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u suslavlju sa župnikom don Božom Renjićem i nekoliko svećenika.

„Došli smo proslaviti Krista Spasitelja i blagdan Obraćenja sv. Pavla. U povijesti Crkve bilo ih je mnogo, a ima ih i danas. Njegovo obraćenje jedno je od najslavnijih, ali sve nas usmjerava na najvažnije – Isusa Krista“, kazao je župnik don Božo Renjić čestitavši svima župnog zaštitnika te dan kotara i škole.

U propovijedi nadbiskup Barišić istaknuo je kako „slavimo najvećeg progonitelja kršćana koji je postao najveći navjestitelj Radosne vijesti i mrzitelja kršćanstva koji je postao najveći zaljubljenik u Isusa Krista.“ Vjernicima je približio životni put i kontekst odrastanja i odgoja Savla koji je nakon obraćenja postao novi čovjek te je svu svoju aktivnost, sposobnosti i čitavog sebe usmjerio u širenje Puta. „Pavla nije obratila ideja, studij, priprava ili iskustvo životnog nezadovoljstva već osoba – susret s Isusom Kristom raspetim i uskrslim. Nitko nije toliko duboko zašao u dubine otajstva Radosne vijesti kao on i nitko nije toliko aktivno širio kršćanstvo kao on. Imao je puno protivnika i poteškoća, no bio je ustrajan jer je osjetio Božju ljubav o kojoj je svjedočio do kraja“, kazao je nadbiskup istaknuvši da je „ta ljubav Božja razlivena u srcima svih nas po Duhu Svetom koji nam je dan, a ona može činiti čuda u nama i po nama.“ Mons. Barišić govorio je i o Pavlovim mislima o Riječi Božjoj, krštenju, braku, uskrsnuću, euharistiji, slobodi i grijehu. „Nakon obraćenja sv. Pavao je prihvatio svoju grešnost, postao skrušen i ponizan te je nastojao rasti u dobru. To je put kojim i mi trebamo ići. Svi smo pozvani na obraćenje. I nama je potreban Damask i pad s konja naše oholosti i samodostatnosti kako bi zaista otvorili svoje srce i svoj život Gospodinu“, zaključio je mons. Barišić i pozvao sve da budu aktivni u širenju Radosne vijesti i otvoreni suradnji s Kristom kako bi ostvarili Božji plan za svoj život „i po našim djelima bili prepoznatljivi kome služimo.“

Na kraju misnog slavlja, kojeg je animirao mješoviti župni zbor pod ravnanjem prof. Mihaele Maslov, riječi zahvale svima koji su doprinijeli proslavi uputio je župnik don Božo Renjić. Za proslavu župne svetkovine, župljani su se pripremali trodnevnicom od 22. do 24. siječnja, pobožnostima i misnim slavljima koje su predvodili don Nikola Šakić, dr. don Edvard Punda i don Robert Pudar.