Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Presvetog Trojstva u Donjem Sitnom

Sitno Donje (IKA)

Župa Presvetog Trojstva – Donje Sitno proslavila je župnu svetkovinu Presvetog Trojstva u nedjelju 16. lipnja. Svečano euharistijsko slavlje, kojem je prethodila procesija, predvodio je odgojitelj bogoslova, orguljaš u splitskoj prvostolnici i profesor glazbe na splitskom KBF-u mo. don Ivan Urlić uz koncelebraciju župnika župe Presvetog Trojstva don Joze Gojsalića.

Misno slavlje animirao je Mješoviti zbor župe Presvetog Trojstva. Don Ivan je istaknuo kako se svetkovinu Presvetog Trojstva može najbolje razumjeti usmjeravajući pogled na križ jedinoga Kralja. „Krist na križu je pomazan Duhom Gospodnjim. To je isti onaj Duh koji nam je darovan i koji nas upućuje u svu istinu, pa tako i u istinu Presvetog Trojstva. Ako zbrojim jedan plus jedan, odnosno Isusa i Duha Gospodnjeg onda već imam Dvojicu od Trojice. Ali kako doći do trećega? Nema mi druge nego ostati na Kalvariji, gdje je zabljesnula Istina u punom sjaju, i podno križa promatrati Raspetoga. I čuti svu onu svjetinu koja se i dalje ruga Kristu, svjetinu koja omalovažava njegovu žrtvu, kao i vojnike koji zveckanjem mačeva i toljaga pridonose intenzitetu buke. Kroz svu tu buku čujem Krista s križa kako doziva Oca, predajući mu svoj Duh u Njegove ruke. U tom trenutku Isusu i Duhu Gospodnjem pridružen i Otac“, rekao je Urlić.

Zaključujući, istaknuo je važnost razumijevanja očinskog i sinovskog odnosa koji živi unutar Presvetog Trojstva, odnosa ljubavi. „To je ono na što nas poziva današnja svetkovina. Da taj obiteljski odnos živimo jedni prema drugima. Da se ne zaustavljamo samo na svojim željama i prohtjevima nego da budemo ohrabrenje onima koji teško nose križeve svoga života“.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik Gojsalić zahvalio je don Ivanu Urliću na dolasku i poticajnim riječima te svima koji su svojim radom pridonijeli proslavi župne svetkovine.

Župa se za proslavu svetkovine pripremala trodnevnicom koju je predvodio župnik Gojsalić. Na blagdan sv. Antuna Padovanskog slavljena je misa za djecu, nakon koje je bio blagoslov djece. Drugoga dana trodnevnice euharistija je slavljena za bolesnike. Na uočnicu svetkovine djeca su predmolila krunicu za obitelj, uslijedila je misa koju je glazbeno animirao župni Dječji zbor. Nakon misnoga slavlja upriličen je susret zborova iz susjednih župa.