Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava proštenja i svetkovine Presvetog Trojstva u Turnašici

Turnašica (IKA)

U Turnašici je na svetkovinu Presvetog Trojstva – dan župnog proštenja, svečanu euharistiju predslavio mons. Juraj Batelja.

U pozdravnim riječima domaći župnik vlč. Ljubiša Krmar pozdravio je sve prisutne vjernike te mons. Jurju Batelji izrazio čestitku u ime svih prisutnih u prigodi četrdeset i pete godišnjice misništva koju ove godine obilježava. Mons. Batelja okupljenim vjernicima čestitao je svetkovinu Presvetog Trojstva, radujući se svima okupljenima a osobito malenima u naručju roditelja.

Propovjednik je istaknuo kako nas pogled na Presveto Trojstvo potiče na razmišljanje o smislu i cilju našega života. „Iz vjeronauka znamo da je jedina istina o Isusu Kristu da je Sin Božji, pravi Bog i pravi čovjek. On nam je objavio najdublju tajnu o stvarnosti Božjega života: Bog je Jedan po naravi, ali je Trojstvo božanskih osoba, zajednica, jedinstvo i ljubav. To je neizreciva tajna Božjega života, spoznaje i ljubavi: Otac pun nježnosti, i Sin, koji nas kao Dobri pastir oslobađa milosrđem i Duh Sveti koji nam otvara i ispunja srce utjehom – svjedočeći o Ocu. Kraj svega toga Bog našem razumu ostaje tajna: neizreciv, neprotumačiv, posve drugačiji nego njegov stvor! Zaključujemo da mora biti bolji, savršeniji od onoga što je stvorio. Bog je stvorio sve ljude. Stvorio ih je jer je želio s čovjekom podijeliti radost biblijske ljepote raja: besmrtnost, radost, zadovoljstvo, sreću, sve ono što je ugrađeno u našu narav, a što potkopava đavao.“

Mons. Batelja je progovorio i o snažnoj vjeri Turnašičke župe, njezinim župnicima koji su bili progonjeni u vrijeme komunističkog režima zbog ljubavi prema euharistiji koja se očitovala hodočašćima i procesijama na euharistijske kongrese koje je diljem Hrvatske predvodio bl. Alojzije Stepinac, koji je i sam svečano dočekan u Turnašici 17. rujna 1936. godine, o čemu i danas svjedoči župljanka Slava Vitanović.

„Osobita povezanost bl. Alojzija Stepnica i župe Turnašica“, istaknuo je propovjednik, „pokazala se i u brizi za stradalu ratnu siročad u vremenu Drugog svjetskog rata kada se prikupljala hrana za njihovo preživljavanje u čemu su župljani iskazivali odanost svome pastiru i branitelju svih ljudi bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.“

Misu su koncelebrirali vlč. Ivica Puškadija, župnik iz Pitomače, vlč. Boris Divković, župnik iz Starog Graca, vlč. Darko Pužin iz Zagreba, a asistirao je đakon vlč. Filip Jakupec iz Pitomače. Svečanost su uljepšale i članice udruge „Radost“ iz Vukosavljevice odjevene u narodnu nošnju. Pjevanje je predvodio župni zbor pod vodstvom orguljašice Melanije Trupine.

Na koncu slavlja domaći župnik Krmar zahvalio je mons. Batelji i svećenicima na zajedništvu ove svetkovine. Svoj pozdrav i zahvalu za prisutnost uputio je i županu Virovitičko-podravske županije Igoru Androviću, njegovu zamjeniku Mariju Klementu, te načelniku Špišić Bukovice Hrvoju Mileru.

Na osobit način župnik je zahvalio svim župnim pastoralnim suradnicima, pjevačima i ministrantima na njihovoj požrtvovnosti i doprinosu.