Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Stepinčeva na Trnjanskoj Savici i 10. obljetnice Pastoralnog centra

Zagreb (IKA)

Župa bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici proslavila je u nedjelju 10. listopada župnu svetkovinu, a svečanu euharistiju ispred OŠ „Jure Kaštelana“ predvodio je prijašnji župnik, u čije vrijeme je uređen Pastoralni centar i blagoslovljena kapela, vlč. Vjekoslav Jakopović, koji je sada župnik Župe sv. Mateja ap. u Dugavama.

Koncelebrirali su župnik Antun Vukamanić i isusovac o. Ivan Tambolaš. Misa je slavljena ususret tjednu u kojem bi trebali početi radovi na izgradnji i obnovi OŠ „Jure Kaštelana“ te je bila prilika da ovogodišnja proslava Stepinčeva i 10. obljetnice Pastoralnog centra na Trnjanskoj Savici bude čin zahvalnosti za nebrojene milosti i uslišane molitve na mjestima okupljanja – predvorju osnovne škole i kapeli Pastoralnog centra – te uz to, i zajednički vapaj Gospodinu da proslavi svoga slugu bl. Alojzija Stepinca pred očima hrvatskoga naroda i cijeloga svijeta, da blagoslovi one koji su omogućili dugogodišnje korištenje školskog predvorja za potrebe Župe, te da providi što je potrebno za izgradnju nove škole i župne crkve na Trnjanskoj Savici.

U propovijedi vlč. Jakopović pozdravio je svoje bivše župljane, naglasivši kako ih i dalje nosi u molitvama, ali i zauzimanjima. Istaknuo je kako svi imaju na čemu biti zahvalni u protekle 22 godine, kako im je Bog dao mnoge milosti, ali da shvaća i tugu i očaj koji se ponekad javljaju u srcima župljana zbog situacije u kojoj se nalaze, jer je i sam bio izvrgnut istim osjećajima dok je ovdje bio župnik. Pozvao je vjernike na strpljivost kao što je blaženi Stepinac bio strpljiv, jer je život ove Župe u mnogome sličan životu njenog nebeskog zaštitnika, te kako je ova mala Župa na Trnjanskoj Savici znak osporavan, ali i dalje znak. „Znam da osjećate tugu i osjećate razočarenje kada imate dojam da ste napušteni i od onih koje smatrate vašima, ali Bog će se sigurno proslaviti na Savici, u vrijeme za koje On bude smatrao da je najbolje za proslavu”, ohrabrio je vlč. Jakopović veliko mnoštvo vjernika koje se okupilo na misi.

Na kraju mise župnik Vukmanić zahvalio je svima koji su se uključili u organizaciju duhovne priprave, a posebnu zahvalu uputio je Gradskom uredu za odgoj i obrazovanje i bivšem i sadašnjem ravnatelju OŠ Jure Kaštelana koji su otvorili vrata škole u protekle 22 godine za slavlje mise.