Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Antuna Padovanskog u Otoku

Otok (IKA/TU)

U četvrtak, 13. lipnja otočka Crkva - župna zajednica i Grad Otok slavili su svojega nebeskog zaštitnika sv. Antuna Padovanskog. Za ovo slavlje pripravljali su se tijekom trinaest utoraka molitvom, postom i djelima milosrđa, a na samu svetkovinu slavljene su tri mise. Predvoditelji su bili: vlč. Željko Šimić, župnik u Drenovcima, vlč. Mario Brkić, župnik u Sarvašu i vlč. Nikola Kaurin, župni vikar u Župi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, koji je blagoslovio djecu i ljiljane.

Najsvečanije je bilo na središnjem misnom slavlju koje je predvodio vlč. Brkić, a koncelebriralo je, uz domaćeg župnika preč. Antuna Kneževića, još deset svećenika iz Otočkog dekanata i Đakovačko-osječke nadbiskupije. U prigodnoj homiliji vlč. Brkić govorio je o fenomenu sv. Antuna Padovanskog, njegovoj snazi da privlači i one koji možda ni na Božić i Uskrs ne idu u crkvu. „Mnogima je sv. Antun čudotvorac, previše važan svetac da bi na današnji dan išta drugo radili nego išli njemu u bilo koje od svetišta gdje se on pobožno časti. I nas je ovdje okupila snaga ovoga čovjeka. Mnogi se danas vraćaju na izvor svoga postojanja – dolaze Bogu potaknuti snažnim primjerom života našega sveca“, rekao je propovjednik.

Potom je nastavio: „Sva čuda koja je sv. Antun činio, sva ozdravljenja, sva oživljavanja mrtvaca koja su se dogodila po njegovoj zagovornoj molitvi nisu učinjena bez snage koja dolazi odozgor, bez sile koju nam je obećao Isus Krist. Ta snaga i sila odozgor je Duh Sveti. Isti Duh koji je počivao na Isusu Kristu i apostolima koje Isus šalje u svijet da svakome donose mir, liječe bolesnike i naviještaju Kraljevstvo Božje. Taj isti Duh djelovao je po rukama sv. Antuna i taj isti Duh silazi i danas ovdje među nas.“ Podsjećajući kako je Gospodin uvijek prisutan, nastavio je: „Dolazio je u svijet po rukama sv. Antuna Padovanskog, dolazi svijetu i sada po rukama svećenika koji žive među nama. Tu se očituje snaga naše vjere. Sveti Antun bio je čovjek obdaren posebnom Božjom milošću da se po njegovu životu mnogi obraćaju Bogu.“

Uz slavlje spomendana svojega nebeskog zaštitnika sv. Antuna Padovanskog otočka Crkva slavila je i 40. obljetnicu posvete crkve. Naime, posveta crkve bila je 12. i 13. lipnja 1979., a posvetio ju je biskup Ćiril Kos. Uoči proslave crkvenog goda, 12. lipnja održana je misa posvete crkve koju je slavio domaći župnik preč. Knežević, a suslavio vlč. Tomislav Vlahović, svećenik Zadarske nadbiskupije.

Sva misna slavlja animirali su župni zborovi: Mješoviti zbor “Blaženi Alojzije Stepinac” pod ravnanjem prof. Jana Valenćika, Ženski zbor pod ravnanjem s. Gracije Petrić i Zbor mladih “Gracija” pod ravnanjem voditeljice Marine Čepo.

Ključne riječi:
Antun Padovanski Otok