Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu

Donji Lapac (IKA)

Župa sv. Ivana Pavla II. U Donjem Lapcu, jedina posvećena svetom papi u Gospićko-senjskoj biskupiji i Riječkoj metropoliji proslavila je svetkovinu nebeskog zaštitnika u petak 22. listopada svečanom popodnevnom misom koju je predvodio župnik Generalskog Stola i Mrežničkog Bresta vlč. Mario Kralj.

Uz domaćeg župnika vlč. Igora Lulića, na misi su sudjelovali i bivši (prvi) župnik Donjeg Lapca vlč. Dino Rupčić, sadašnji župnik Drežnika. Važnost sv. Ivana Pavla II prepoznali su i ostali svećenici Udbinskog dekanata koji su se odazvali pozivu domaćeg župnika: vlč. Mile Čačnjar, župnik Korenice, fra Ivica Šimunec, župnik Gračaca, don Štef i don Jozo, salezijanci s Plitvica, vlč. Ante Luketić, sužupnik Udbine te preč. Josip Šimatović, dekan Udbinskog dekanata.

U propovijedi, vlč. Lulić istaknuo je kako je sv. Ivan Pavao II bio uistinu pravi pastir svog stada, koji je tražio izgubljenu ovcu, doveo natrag zalutalu, povio ranjenu i okrijepio nemoćnu. U svojem djelovanju uvijek se vodio poniznosti i marijanskom duhovnosti – prihvaćao je volju Božju i nastojao je u svoj život provesti. Osobito je to činio kroz svakodnevnu molitvu krunice kroz čija se otajstva razmatra Isusov život i s Marijom se nasljeduje Isusa. Na njegovom licu odsijevala je blagost, otvorenost i prisutnost Božja. Upravo to bi svaki kršćanin trebao imati – odsijevati vedrinom prisutnosti Božje. Ključ za to nalazi se u osloncu na križ. Sv. Ivan Pavao II. se u svojoj starosti oslanjao na križ koji je kao biskup i Sveti Otac nosio, i to ne samo križ kao fizičku dimenziju (sam križ kao oslonac, štap) već i na onaj duhovni križ – prihvatio je sebe, svoju ulogu u Božjem promislu. Ivan Pavao II je znao i prenio svakom tko ga je susreo, bilo uživo bilo preko televizijskog prijenosa kako Bog daje onoliko težak križ koliko mi možemo nositi. Ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Crkve, a osobito našeg hrvatskog naroda, a na poseban način time što je proglasio kardinala Alojzija Stepinca blaženim.

Propovijed je zaključio riječima samog sv. Ivana Pavla II. kako je križ znak otkupljenja, prisutnost Božja – križ je istinski znak nazočnosti Sina Božjega po kojem se objavljuje Otkupitelj svijeta. Na koncu je pozvao okupljeni narod da nasljeduju svetog Papu kroz poniznost (prihvaćanje samog sebe i okružja u kojem živimo) i oslanjanju na križ (znak prisutnosti Božje). Jedino tako možemo uistinu biti djeca Božja koja grade novi svijet – svijet Božje prisutnosti.

Na proslavi se okupilo pedesetak vjernika u župi u kojoj su katolici u manjini.