Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Jakova u Mošćenici

Mošćenica (IKA)

Svečanim misnim slavljem koje je u nedjelju 25. srpnja predvodio sisački biskup Vlado Košić Mošćenica je proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Jakova.

Koncelebrirali su generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, voditelj Hrvatske katoličke misije u Bernu fra Gojko Zovko, domaći župnik Damir Ceković, župnik Župe sv. Kvirina u Sisku Robert Jakica, vojni kapelan u Petrinji Branko Čegelj i kapelan u Župi sv. Lovre u Petrinji Igor Borić. Na oltaru su posluživali trajni đakoni Vjekoslav Uvalić i Danijel Milan Jurić. Misa je slavljena u dvorištu kapele, na vanjskom oltaru.
U propovijedi biskup je naglasio važnost sv. Jakova u Crkvi i činjenicu da je svetište Santiago de Compostela u kojem se nalazi svečev grob treće najposjećenije katoličko svetište svijeta.
Na kraju mise prigodne pozdrave okupljenima su uputili župnik Ceković i fra Gojko, koji je uime HKM Bern biskupiji darovao 10.000 švicarskih franaka, koje je biskup Košić proslijedio župi Preobraženja Gospodnjeg kao pomoć za izgradnju crkve.
Na kraju mise biskup je iznio planove oko kapele Sv. Jakova koja je uništena tijekom razornog potresa u prosincu prošle godine. Biskupija je otkupila dvije obiteljske kuće koje su predviđene za rušenje, a nalaze se nasuprot dosadašnje kapele. Na tom mjestu će se graditi veća kapela Sv. Jakova, jer današnja kapela nije uporabljiva.
Pjevanje na misi predvodio je zbor Svetoga Kvirina, a nakon mise ispred kapele održan je prigodan program HKUD Mošćenica.