Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Martina u Turkovićima

Turkovići (IKA)

U naselju Turkovićima u Župi sv. Križa u Ogulinu svečano je u petak 11. studenoga proslavljen blagdan sv. Martina biskupa, zaštitnika tog dijela župe i naselja koji se slavi već više godina.

Njemu se u čast svake godine slavi misa u kojoj sudjeluju svi mještani u obnovljenim prostorijama DVD-a Turkovići. Misu je predslavio župnik Župe sv. Križa Nikola Prša a uz brojne župljane misi je nazočio zamjenik gradonačelnika Ogulina Danijel Vukelja.

U blagdanskoj homiliji vlč. Prša je govorio o svecu zaštitniku mjesta: „Sveti Martin bio je vojničkog zanimanja, borio se ovozemaljskog kralja, za njegove probitke i njegove interese. A onda je upoznao da postoji Kralj neba i zemlje, da postoji Isus koga su također za vrijeme zemaljskog života i djelovanja htjeli zakraljiti za ovozemaljskog – izraelskog kralja, ali uvijek je to odbijao jer nije došao za to na ovaj svijet.

Doživio je susret sa živim Bogom i od tada on živi u Bogu i Bog djeluje po njemu. Krstio se kao odrastao, primio sakramente, postao svećenik, osnivač jedne monaške zajednice, neke vrste redovnika, da bi nakon smrti jednog biskupa s kojim je prijateljevao njega izabrali za biskupa u Francuskoj. Djelovao je kao čovjek mira i pomirenja, kao ljubitelj siromaha i onaj koji se brine za duhovne potrebe svojih vjernika. Poznato je, i ovdje je to također izraženo, ona zgoda s oskudno odjevenim prosjakom, kojem je bilo hladno. Martin je sa svojim mačem otkinuo dio svoga plašta kako bi zaogrnuo prosjaka, i onda je sanjao Isusa koji mu je rekao da je on to Njega zaogrnuo u tom prosjaku.

To je uočio Martin. Uočio je da je najvažnije Boga upoznati, ljubiti ga i služiti mu. Kako? Kroz bližnje! Kakve bližnje? Takve kakvi jesu! Ne zamišljene bližnje, jer ti nemaš idealnog muža, brata, suprugu, imaš takvog realnog. Ti nemaš idealnu ženu, nego takvu kakva jest. Ali nemoj raditi sebi zlo time što ćeš biti nevjeran toj ljubavi. Budite vjerni vašoj zajedničkoj riječi koju ste svojevremeno izgovorili pred Bogom i Crkvom jer ona ima snagu preobrazbe svih vaših krivih ponašanja, i naših.

A što zapravo znači vjeru čuvati? Znači, razvijati je kroz konkretne kušnje. Kušnje su, naime testovi naše vjere. Kušnje su naši bližnji, posao, obitelj, susjedi. Sve ono što nam predstavlja neku vrst problema. Padat ćeš, dobivat ćeš slabu ocjenu iz tih kušnji. Ali, u čemu je bit testova koji se daju u školi? Da se s jedne strane vidi znanje, a s druge neznanje. A mi da se nakon testa koncentriramo na ono što je bio plod neznanja, i onda to učimo.“

Nakon mise nastavljeno je druženje vjerničkog puka u prostorijama DVD-a Turkovići.