Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Nikole biskupa u HRM-u u Splitu

Split (IKA)

Dan nebeskoga zaštitnika vojnih kapelanija sv. Nikola biskup koje djeluju pri Hrvatskoj ratnoj mornarici, Središtu za obuku HRM, Flotili HRM, Obalnoj straži, Pomorskoj bazi Split proslavljen je u ponedjeljak 6. prosinca.

Svečano misno slavlje u crkvi Sv. Ante na Poljudu u Splitu predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan. U koncelebraciji s biskupom bio je dekan i vojni kapelan don Branimir Projić te policijski kapelani don Hrvoje Relja i don Marko Trogrlić, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnoga ordinarijata.

Na misi su sse okupili zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, sa svojim suradnicima – zapovjednicima postrojbi, kao i zapovjednik Postaje pomorske policije Split Joso Vujić. Slavlje je održano uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera za suzbijanje bolesti COVID-19, pa je stoga, sukladno propisima, broj sudionika bio vrlo ograničen.

Prije početka mise vojni ordinarij je na ulazu u samostanski kompleks izmolio molitvu sv. Nikoli pred njegovim kipom koji su, nakon molitve, u procesiji unijeli u crkvu pripadnici HRM-a.

Na početku mise biskup Bogdan pozdravio je sve nazočne djelatnike HRM na čelu s kontraadmiralom Raffanellijem te njihove goste, pozvavši ih na zahvalno sjećanje koje nas vodi u teške ratne dane, prije 30 godina, dane hrabrog i odlučnog utemeljenja Hrvatske ratne mornarice te sve pozvao na molitvu za sve naše poginule i stradale hrvatske branitelje, na kopnu i na moru, u ratu i u poraću, te članove njihovih obitelji.

Biskup Bogdan propovijedi na temelju evanđeoskog odlomka u kojemu sv. Luka donosi događaj Isusova ozdravljenja uzetoga kojeg njegovi prijatelji donose pred Isusa spuštajući ga preko krova, istaknuo da Bog najbolje zna što je čovjeku najpotrebnije. „Evanđelje nam poručuje da je Božja briga za čovjeka cjelovita, kompletna. Ta briga obuhvaća cijelog čovjeka, njegovu dušu i njegovo tijelo, njegovu duhovnu i tjelesnu komponentu. Bogu je stalo do kompletnog čovjekova bića – a ono je i duševno i tjelesno. Poručuje nam također da takav pogled na Boga i čovjeka daje jedino vjera. Nevjera je ona koja čovjeka ‘zakida’ u obje te dimenzije.

Ona čovjeka uskraćuje u cjelovitosti njegova bića. Ona svojom sumnjom stavlja Bogu ograničenja i granice i ne dopušta mu da čovjeka spasi, da ga ozdravi i da ga podigne na njegove noge: kako bi bio ne uzet, bespomoćan i nesretan, nego kako bi bio sretan, ozdravljen, spašen i kao takav hodio ovim svijetom. To Bog želi i to Bog čini. To je Božja ljubav za čovjeka. Na nama je da mu svojom vjerom omogućimo da to u nama i izvodi. On nas u sakramentu sv. ispovijedi oslobađa od grijeha, a slušanje njegove riječi i njezino vršenje osposobljava nas da slobodni, spašeni, sretni hodimo ovim svijetom, ozdravljeni od raznih naših uzetosti i prikovanosti.“

Nadalje je biskup Bogdan poručio  da su sveci najbolji svjedoci takve Božje ljubavi za čovjeka i Božje brige za čovjeka. Takav je bio i sveti Nikola, naš zaštitnik, čiji blagdan danas slavimo. On je vodio brigu o ljudima, siromasima i bolesnima, ugroženima i nevoljnima. On ustrajno širi vjeru. Činio je čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara i moreplovaca. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete pa ga častimo i kao zaštitnika djece. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca oko 327. godine. Njegov grob koji se od 1096. godine nalazi u Bariju u Italiji gdje mu je podignuta velebna crkva, mjesto je stalnih hodočašća vjernika i kršćanskog zapada, ali i kršćanskog istoka.

Od njega možemo naučiti da Bogu vjerujemo svim svojim bićem  i da iz svoga života uklanjamo nevjeru. Od njega možemo naučiti da je Bogu sve moguće i da Bog u svojoj svemogućnosti najbolje zna što je ono pravo, istinsko dobro za čovjeka. Biskup je sve pozvao da se svetom Nikoli “molimo da nam pomogne da i mi poput njega vjerujemo i živimo te da nas čuva i štiti u svim nevoljama i olujama našega života koji je često poput nemirna  mora, u neveri. Pa da po zagovoru svetog Nikole svi prispijemo u sretnu luku spasenja – k dobrom i milosrdnom Bogu koji nas beskrajno ljubi i koji nas uvijek spašava”.

Na završetku mise svima se zahvalnom riječju obratio vojni kapelan pri HRM-u don Branimir Projić, zahvalivši Bogu za dar današnjeg slavlja, i biskupu Bogdanu za njegovu očinsku pažnju kojom od početka svoje biskupske službe prati HRM i njezine važne datume i događaje, kao i svim pripadnicima HRM čestitajući im blagdan njihova nebeskog zaštitnika.