Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Nikole: Drugi dan trodnevnice u čast Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije

Split (IKA)

Blagdan svetog Nikole proslavljen je 6. prosinca svečanim euharistijskim slavljem i procesijom u njemu posvećenoj hodočasničkoj crkvi na Marjanu.

Svečevom proslavom započeo je i drugi dan trodnevne priprave Centralnog bogoslovnog sjemeništa u čast Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Misno slavlje predvodio je ekonom Splitsko-makarske nadbiskupije, don Božo Plazibat, uz koncelebraciju duhovnika Centralnog bogoslovnog sjemeništa, don Mate Brečića i ravnatelja Nadbiskupskog sjemeništa, don Vedrana Torića.

Na početku misnog slavlja, don Božo Plazibat srdačno je pozdravio sve prisutne vjernike s posebnim naglaskom na djecu, čiji je zaštitnik sveti Nikola. Govoreći o svecu, don Plazibat je istaknuo njegovo nesebično zalaganje za siromašne i obespravljene u društvu. „U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga, i zato je na početku, prije nego što je postao biskup, želio postati pravnik“, kazao je don Plazibat. Uz to, bio je i veoma ponizan vjernik. Toliko je imao strahopoštovanja osjećao se nedostojnim pred biskupskom službom, da je nakon svog izbora za biskupa najprije oklijevao i pobjegao u pustinju. No, nakon određenog vremena, ipak se vratio i prihvatio službu pastira Crkve: „Od tada je preko dana pomagao i branio sirotinju, a noći proveo moleći“.