Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Božjeg Milosrđa u Ovčari kod Đakova

Ovčara (IKA)

Više od tisuću hodočasnika iz župa i biskupija Đakovačko-osječke metropolije proslavilo je na Mladi Uskrs, u nedjelju 24. travnja, u Centru za duhovne obnove u Ovčari kod Đakova svetkovinu Božjeg Milosrđa.

Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje predvodio je na vanjskom oltaru u Parku milosrđa, pokraj crkve Milosrdnog Isusa, vlč. Stjepan Šumanovac, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Sikirevcima.

Misu su suslavili su domaći župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Levanjskoj Varoši i upravitelj Centra vlč. Miro Tomas, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu vlč. Krešimir Čutura, župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji vlč. Robert Jugović i župnik Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Vrpolju vlč. Mario Paradžik, a posluživao je trajni đakon vlč. Ivan Tutiš. Asistirala su četvorica bogoslova Đakovačko-osječke nadbiskupije. Brojni svećenici bili su na raspolaganju vjernicima za pomirenje s Gospodinom u sakramentu svete ispovijedi.

„Došli smo ovdje u Ovčaru, obnoviti svoje pouzdanje i vjeru u Uskrslog Gospodina, koji je ovdje među nama, kojemu želimo reći: ‚Milosrdni Isuse, uzdam se u Tebe!‘“, rekao je vlč. Šumanovac uvodeći u slavlje. U homiliji je govorio o miru kojega ostavlja Isus, miru koji je potreban da Bog izlije svoje Milosrđe na čovjeka, po svome Svetome Duhu.

„Kako je teško danas vjerovati, od nevjernog nam Tome postati onaj koji vjeruje i to bez straha i srama ispovijeda i svjedoči. Previše smo se uhvatili za ovaj svijet, previše brinemo, umjesto ljubavi dopustili smo da nas obuzme strah, zbog svega što se događa u svijetu – od virusa do rata. Kao da smo zaboravili na Boga koji je s nama, koji sve to vidi i drži u svojim rukama. Gdje su danas znamenja, gdje su danas čudesa, proroci među nama? Gospodin i danas čini čudesa po onima koji vjeruju, prati nas, voli i čuva od svakoga zla“, ohrabrio je vjernike vlč. Stjepan.

Pozvao ih je da ustraju u širenju Božjega milosrđa i ljubavi jednih prema drugima, jer – dodao je – svijet i danas po nama koji vjerujemo traži obnovu duha da bi i oni koji još ne vjeruju pronašli spasenje u Isusu Kristu.

Neposredno prije mise vjernici su sudjelovali u pobožnosti Milosrdnom Isusu, a potom i u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je predmolio đakon Tutiš. Na duhovno-molitvenom programu i euharistijskom slavlje pjevanje je perdvodio mješoviti zbor Credo iz Cerića, pod ravnanjem Jasmine Puharić.

I ove je godine brojni su vjernici Milosrdnom Isusu u Ovčaru došli pješice iz udaljenih župa; među njima i 45-ero hodočasnika iz Slavonskog Broda koji su od ranoga jutra hodali 40-ak kilometara, posvjedočivši tako svoju vjeru i zahvalnost Gospodinu za sve primljene milosti.