Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Dobrog Pastira u istoimenoj đakovačkoj župi

Đakovo (IKA/TU)

Župna zajednica Župe Dobrog Pastira u Đakovu, svečano je proslavila svoj crkveni god i Svjetski molitveni dan za svećenička i redovnička zvanja.

Svečano misno slavlje predslavio je mons. Filippo Colnago, savjetnik Apostolske nuncijature u Republici Srbiji. U koncelebraciji je sudjelovalo više svećenika iz Đakova i šire okolice. U asistenciji su sudjelovala dva bogoslova đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa, koji su tijekom vikenda boravili u ovoj župi te dvadesetak ministranta župe. Pjevanje je animirao Župni mješoviti zbor, pod ravnanjem prof. Jana Valenćik, iz Župe sv. Antuna Padovanskog iz Otoka.

U prigodnoj homiliji, mons. Colnago pozvao je na molitvu za sve obitelji, osobito ove župne zajednice, te sve Isusove vjernike, da promatrajući duhovni poziv u širem kontekstu, budu spremni odazvati se uvijek pozivu Isusa, Dobroga Pastira i slijediti njegov put.

Župa Dobrog Pastira u Đakovu

Nakon misnog slavlja druženje je nastavljeno u župnoj dvorani, gdje se pridružila većina svećenika Đakovačkog dekanta, koji zbog obveza u svojim župama nisu mogli sudjelovati na misnom slavlju. Toga dana u župi su slavljena još dva misna slavlja koja je prevodio domaći župnik, a tijekom mise svoje svjedočanstvo o pozivu dala su i dvojica bogoslova: Robert Erk, rodom iz Osijeka i Vjeko Lončar, rodom iz Ivankova. Svoje svjedočanstvo i poziv na molitvu dali su i u sklopu trodnevnice, koja je prethodila proslavi crkvenoga goda.

Prvi dan trodnevnice, već tradicionalno, animirali su zajedno bogoslovi i poglavari Bogoslovnog sjemeništa, zajedno s kandidaticama i sestrama iz samostana Milosrdnih sestara Sv. Križa iz Đakova. Misno slavlje prevodio je dr. Stjepan Radić, rektor Sjemeništa, homiliju je održao vlč. Krešimir Čutura, vicerektor, a u koncelebraciji su bili svi poglavari te rektor samostanske crkve dr. Zdenko Ilić. Pjevanje je animirao Bogoslovski zbor, a čitanje i molitvu vjernika kandidatice. Posljednjeg dana trodnevnice misu je predslavio vlč. Robert Jugović, župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja iz Županje, a pjevao je Mješoviti zbor iste župe pod ravnanjem voditeljice i orguljašice Ane Zaltunić. Nakon mise održali su kratki i uskrsni koncert.

Ključne riječi:
Dobri Pastir đakovo