Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Presvetog Trojstva u Labincima

Labinci (IKA)

Svetkovina Presvetog Trojstva, u nedjelju, 26. svibnja, svečano je proslavljena u crkvi Presvetog Trojstva u mjestu Labinci u Porečkom dekanatu.

Misu je predvodio duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ vlč. Josip Kolega, a koncelebrirao je župnik domaćin vlč. Želimir Bagavac.

„Nedjelja Presvetog Trojstva u sebi nosi jednu snažnu poruku, jer Isus Krist u Evanđelju kaže ‘idite i krstite sve narode, učeći ih da budu moje učenici’. Znači, On daje vlast učenicima. Krstiti na grčkom znači doslovno uranjati, i samo smo uronjeni u Trojstvo“, rekao je predslavitelj na početku homilije.

„Trojstvo ne možemo razumjeti logičkim načinom, ne radi se o logičnom razmišljanju, o razumijevanju, nego se radi o uranjanju u Trojstvo. Ključ ovih čitanja svetkovine Presvetog Trojstva ove je kada Pavao u drugom čitanju, u Poslanici Rimljanima, kaže svojim župljanima da nisu primili duha robovanja, nego duha posinstva, da kliču ‘Abba!’.“

„Mi možemo imati duha robovanja. Mi živimo u svijetu koji temeljno robuje, jer svaki čovjek mora služiti nekome, mora biti otvoren nečemu, njegov život mora biti temeljno usmjeren na nešto. Što je to nešto čemu možemo biti usmjereni? Možemo biti usmjereni prema nečemu dobrome ili možemo biti usmjereni prema nečemu što je loše, možemo imati duh lažnog trojstva unutar sebe, đavolskog trojstva, demonskog.“

Prvi dio tog trojstva je strah. Ako živim u strahu, temeljnom strahu, neću učiniti mnoge stvari, ući u brak, darivati se drugom, imati djecu i tako dalje. Drugo ropstvo su ovisnosti koje danas postoje u svijetu, pornografije, kocke, pića i virtualnog svijeta koji se više zarobljava mlade. U tom smislu je također povezan i besmisao. Treći dio demonskog trojstva je moć, od politike do gospodarstva i drugih područja gdje smo zahvaćeni tom jakom moći“, pojasnio je propovjednik.

„Onda, Isus Krist daje odgovor: mi smo posinjena djeca Božja. To znači da smo mi dio Trojstva, uronjeni smo u Trojstvo gdje je Otac onaj koji je Ljubav, koji daje samoga sebe. Činjenica Trojstva je prije svega da je Bog ljubav. Bog je ljubav jer Bog ljubi, onda znači da je Trojstven. Otac je Ljubav. Dakle, pobijeđen je strah. Sin daje život, uskrsava uvijek iznova u našim životima, to znači da je moćniji od ovisnosti, pobijedio je naše požude, naša unutarnja zla. I Duh Sveti je nova moć, moć Duha koji oslobađa ljude. Zato je nama Trojstvo bitno, da možemo ući u borbu protiv demona ovog svijeta i tražiti pomoć od Gospodina i da, uronivši se u Presveto Trojstvo i uranjajući ljude u Presveto Trojstvo time ih oslobađamo“, zaključio je propovjednik.

Crkva Presvetog Trojstva u Labincima sagrađena je u XIII. stoljeću. Obnovljena je 1623. godine. Na pročelju je podignuta preslica na kojoj su postavljena dva zvona 1997. godine. Unutarnji zidovi oslikani su freskama u XV. stoljeću. Ističe se zidani oltar s mramornim retablom i palom Presvetog Trojstva, autora Girolama Cornera iz 1857. godine. U crkvi se nalazi i mala škropionica. Prije izgradnje župne crkve sv. Ivana Krstitelja, 1736. godine, crkva Presvetog Trojstva bila je župna crkva.

Mjesto Labinci se spominje od 1300. godine kao Sveta Nedjelja. Župa svetog Ivana Krstitelja se spominje od 1586. godine. Prethodno, od 9. stoljeća, ondje je djelovao Samostan sv. Mihovila, proglašen je župom 1529., a od 1829. je u sastavu Župe Labinci. Župni arhiv čuva se od 1654. godine. Matične knjige, djelomično s glagoljskim upisima, čuvaju se u HAZU u Zagrebu.