Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Presvetog Trojstva u Otočcu

Otočac (IKA)

Župa Presvetog Trojstva u Otočcu proslavila je u nedjelju 26. svibnja župnu svetkovinu misama koje je predvodio misionar Krvi Kristove o. Stjepan Ivan Horvat, CPPS.

Na središnjem misnom slavlju pjevao je župni zbor „Sv. Cecilija“ predvođen prof. Brankom Bernardi. Koncelebrirali su župnik don Goran Antunović, župni vikari don Anđelko Zdeslav Kaćunko i pop Ante Luketić te duhovnik slijepih i slabovidnih don Jure Ladišić.

O. Horvat je na početku propovijedi naglasio da je „svetkovina Presvetoga Trojstva poticaj kršćanima da češće razmišljaju o Bogu, njegovoj uzvišenosti i svetosti. Kad bi više razmatrali tajnu Trojedinog Boga zasigurno bi postajali bolji kršćani i bolji ljudi jer razmišljanje kako među osobama Presvetog Trojstva vlada savršena ljubav i savršeno zajedništvo, potaklo bi nas da pokazujemo više ljubavi prema bližnjima, a to je jedna od temeljnih stvarnosti kršćanstva“, kazao je p. Horvat.

Propovjednik je okupljenima kazao da su tijekom povijesti mnogi pokušavali otajstvo Božjega Trojstva približiti narodu raznovrsnim slikama „(…) kao što su djetelina s tri lista; svijećnjak s tri kraka; istostranični trokut, voda s tri agregatna stanja, glava s tri lica (…)“.

„Sve te slike otkrivaju nam nešto od božanskoga života, neke vode prema istini, neke nas odvode od nje, ali svaka posebno i sve zajedno manjkave su. Najpoznatija nam je slika Boga kao starca s dugom bradom, uz kojega sjedi njegov Sin Isus, a iznad njih je Duh Sveti u liku goluba. Ta slika ima svoju simboliku, ali ako sami sebi postavimo pitanje ‘Tko je Bog?’, zaključit ćemo kako je, čak i uz dobro poznavanje Biblije, o nekim istinama vjere veoma teško razmišljati“, istaknuo je p. Horvat te dodao da tolike dogme, istine vjere, ljudski razum neće moći do kraja dokučiti niti Boga kakav je u sebi jer Bog nadilazi ljudski razum.

„Zato nam i razne teološke definicije Presvetog Trojstva mogu zvučati suhoparne i teško nam je Boga kojega poznajemo srcem smjestiti među te formulacije. Svakako, svetkovina Presvetoga Trojstva nije ideja koja se rodila u glavi nekog teologa, nego nam je objavljena od Boga. Nalazimo je u Svetom pismu. Jer Bog nije želio ostaviti ljude u nejasnoći, nego nam se objavio – On sam je sagradio most prema nama, poslao nam je svoga Sina i Duha Svetoga, koji nas uvodi u svu istinu“, naglasio je propovjednik te osvijestio kako su u cijeloj prirodi vidljivi tragovi Boga Stvoritelja.

O. Horvat je istaknuo da se božanska bit ne može vidjeti u prirodi. „Tu tajnu objavio nam je sam Bog po svome Sinu. Taj isti Bog poziva i svakoga od nas na svetost, poziva nas da nasljedujemo Gospodina Isusa. Već je u Starom zavjetu Bog Otac taj poziv uputio svome Izabranom narodu“, rekao je. „U evanđelju današnje svetkovine slušamo kako Isus šalje učenike da idu krstiti. Ali njegova riječ upućena je i nama (…). To također znači da nikome od nas ne može biti svejedno kako žive drugi ljudi, bez obzira na to koju profesiju imaju. Kršćanin je dakle pozvan na odgovornost za bližnjega. Čovjek kao biće nije stvoren da živi kao samac, Bog ga je stvorio na svoju sliku. A Bog u sebi nije samotnjak, nego, premda je u Trojstvu jedan, On je savršeno zajedništvo u sebi, zajedništvo Oca, Sina i Duha Svetoga“, protumačio je propovjednik te osvijestio kako se već sada može na svijetu živjeti zajedništvo s Bogom, a u vječnosti će se to moći u punini.

„Bog je savršena ljubav u sebi i svaka naša čežnja za pažnjom, za ljubavlju, za jedinstvom je svjesno ili nesvjesno – čežnja za Bogom. Onome tko živi s Bogom, tj. tko daje sve od sebe da ga što bolje upozna, njemu će se Bog polako i postupno otkrivati. To najčešće neće biti odjednom, on neće doći do nas na ulici i reći: ‘Slušaj, ja sam Bog, evo moji dokumenti…!’ Bog nam govori na različite načine, jer on je jedina prava, istinska ljubav! Bog nam se otkriva svojim djelima, poglavito u ozdravljanju, opraštanju, oživljavanju… On se želi i nama još više otkriti i objaviti. No, to treba tražiti, moliti. Potrebno je promatrati oko sebe i tražiti ga, a poglavito u drugom čovjeku, odnosno čineći dobro bližnjima koji su u potrebi“, zaključio je o. Horvat.

Na kraju misnoga slavlja župnik don Goran čestitao je vjernicima župnu svetkovinu, posebno pozdravio hodočasnike iz susjednih župa te otočkoga gradonačelnika Gorana Bukovca, zahvalio vikaru Luketiću za predvođenje trodnevne duhovne priprave za župnu svetkovinu te župnom zboru, koji obilježava 30. obljetnicu postojanja.

Nakon završnog blagoslova vjernici su krenuli u obilazak oltara, a poslije slavlja u crkvi, druženje se nastavilo u dvorani Pastoralnog centra.

Na jutarnjoj misi pjevanje je predvodio župni dječji zbor “Anđeli” pod vodstvom Gabrijele Degoricije za orguljama.